Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
straf. Politikerne har ikke lyttet til fagkundskaben i det nye fængselsforlig.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

straf. Politikerne har ikke lyttet til fagkundskaben i det nye fængselsforlig.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fængselsforlig forkaster forskning og fornuft

Forlig tager mere hensyn til mavefornemmelser end til faktuel viden.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsministeren så lettet ud, da det lykkedes ham at veksle diverse borgergoder til 200 nye pladser i fængslerne.

Pladser, som er nødvendige, fordi man har øget straframmen for en række forseelser, ikke fordi kriminaliteten er steget.

LÆS OGSÅ

Men hvor er det deprimerende, at der i skabelsen af forliget omkring fængslerne tages betydelig mere hensyn til mavefornemmelser end til faktuel viden.

Politikerne har ellers så travlt med at understrege, at vi alle sammen skal blive bedre uddannede og helst de dygtigste i hele verden.

Men så er det da underligt, at politikerne ikke vil lytte til fagkundskaben, i dette tilfælde kriminologerne, som har brugt masser af år på at sætte sig ind i virkningen af straf.

Deres studier har for længst dokumenteret, at længere straffe ikke har nogen positiv effekt på rehabiliteringen af indsatte, tværtimod.

Ikke bare kommer politikerne til at tabe deres argument for mere uddannelse og forskning på gulvet, de kommer også til at spilde knappe skattekroner på tiltag, der gør ondt værre.

Oven i politikernes afvisning af kriminologernes forskningsresultater kan det ærgre, at de ikke, samtidig med at de arbejdede med forliget, overvejede effekten af at legalisere cannabis og ad den vej skabte luft mellem cellerne i de danske fængsler.

I mange årtier har det danske forbud mod cannabis ikke kunnet rokke ved den illegale prissætning; et klart signal om, at bekæmpelsen er forgævesI mange årtier har det danske forbud mod cannabis ikke kunnet rokke ved den illegale prissætning; et klart signal om, at bekæmpelsen er forgæves.

Ydermere har handelen med cannabis været hjørnestenen i kriminelle gruppers økonomi både i fængslerne og udenfor.

Det er da muligt, at disse grupper vil kaste sig over distributionen af andre varer, men meget tyder på, at cannabis har en helt speciel salgbarhed og vil være svært at erstatte i den kriminelle grundøkonomi.

Lovliggørelse af cannabis giver mulighed for regulering af salg, kvalitetskontrol og beskatning på ganske samme måde som med salg af andre nydelsesmidler som alkohol og tobak.

Fælles for nydelsesmidlerne er, at de har skadevirkninger især ved højt forbrug.

Cannabis skiller sig ikke ud, men forbuddet har ikke kunnet forhindre skadeligt brug, så det er ikke noget vægtigt argument imod lovliggørelse.

Forbuddet har spillet fallit, og det er på tide at give plads til fornuften.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden