0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Retspsykiatrien gav Breivik den rigtige diagnose

Danmarks mest erfarne retspsykiater går i rette med kritikken af psykiatriens rolle i Breivik-sagen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Peter Kemp diskuterer i en Kronik (Pol. 24.1.) retspsykiatri og de retspsykiatriske opgaver. Knud Michelsen følger op med en Kronik 1.2.

Udgangspunktet for begge Kroniker er mentalerklæringen om massemorderen Anders Behring Breivik, som to norske psykiatere har fundet sindssyg, lidende af paranoid skizofreni.

Mentalerklæringen er på 243 sider, og af dem har Peter Kemp læst de 28, formentlig det afsluttende sammendrag samt diskussion og vurdering, som er publiceret.

På det grundlag – hvor han altså mangler at læse de resterende 215 sider – afviser han totalt diagnosen, faktisk mener han, at »Breivik er uhyggelig normal, når man ser bort fra hans politiske galskab«. Jeg har også kun læst de 28 sider, og på dette grundlag kan jeg uden besvær tilslutte mig diagnosen paranoid skizofreni.

En af retspsykiatriens grundsætninger er, at psykisk sygdom kan medføre bizarre (eller med Peter Kemps ord, onde) handlinger, men bizarre (onde) handlinger er ikke nødvendigvis udtryk for psykisk sygdom.

Kemp sammenligner Breivik med Hitler, Stalin, Mao og andre grusomme tyranner og finder, at Breiviks politiske galskab svarer til deres og altså ikke er udtryk for vrangforestillinger, det vil sige sindssygdom.

Men vrangforestillinger karakteriseres ikke blot af, hvad man mener, men også af, hvordan man mener det. Karakteristisk er her den omvendte logik, hvor konklusionen er givet og alle præmisser fortolkes i lyset af denne konklusion. Manden tror, konen er utro, og hælder kartoffelmel i vindueskarmen, så han kan se spor efter elskeren, når han er kravlet ind gennem vinduet.

Om aftenen er kartoffelmelet der stadig, og nu har manden det endelige bevis – der er nemlig hældt nyt kartoffelmel i vindueskarmen. Breivik argumenterer på samme måde; f.eks. mener han, at der er borgerkrig i Norge, og da han elsker sit land, myrder han 77 mennesker, hvilket beviser, at der er borgerkrig i Norge.

Han finder det sandsynligt, at han bliver ny regent i Norge og vil så tage navnet Sigurd Korsfareren II. Mon ikke de fleste vil kalde sådanne ideer vrangforestillinger af storhedskarakter? Breivik mener at være ideologisk leder af organisationen Knights Templar, som bl.a. er både en »martyrorganisation« (hvad han så mener med det), dommer, jury og bøddel, og han har derfor ansvaret for, hvem der skal leve og dø i Norge.

Men norsk politi har endegyldigt slået fast, at der overhovedet ikke eksisterer en sådan organisation eller blot gruppe. Han angiver, han har givet 5 millioner kroner til »kampen«. Men så mange penge har han aldrig ejet, og de sidste fire år før udåden levede han på nas hos moderen, som købte ind, lavede mad, gjorde rent og vaskede hans tøj. Han ville ikke engang modtage offentlig hjælp.

Han levede i disse år i tiltagende grad socialt isoleret, han lavede dag om til nat, han blev optaget af smitte, og han meddelte sin praktiserende læge, at han gik med mundbind indendørs. En sådan noget aparte adfærd ses jævnlig hos skizofrene patienter i debutfasen. I Peter Kemps optik bliver det til, at Breivik var uden kontakt med kvinder, men, skriver Kemp, det gør ham ikke sindssyg. Nej, men den manglende kontakt til kvinder er en følge af den sociale isolation, og det er den, der er værd at nævne.

Breivik har fra 2009 haft tanker om at blive overvåget og aflyttet, hvad han – desværre vil nogle måske mene – ikke blev. Altså vrangforestillinger af forfølgelseskarakter. Han vil ikke udtale sig om eventuelle hørelseshallucinationer, med den begrundelse at hans kommunikationsform med meningsfællerne er hemmelig. Men der er jo ingen at kommunikere med, Knights Templar eksisterer ikke.

Det er naturligvis ikke noget bevis på, at Breivik er hallucineret eller oplever influensfænomener, men jeg ville bestemt også medtage det i en mentalerklæring. Han har imidlertid også oplyst, at han ved, hvad andre tænker, og det er et psykotisk symptom, som ofte ses hos skizofrene patienter.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts