Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Ytringsfrihed. Lars Hedegaard citeres gentagne gange i den norske massemorder Anders Breiviks 1.500 sider lange manifest.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norsk islamekspert: Dæmp krigsretorikken, Lars Hedegaard

Den norske terrorist og massemorder Anders Breivik er stærkt optaget af Danmark i sit terrormanifest.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sit 1.516 sider lange manuskript refererer den norske terrorist og massemorder Anders Breivik tre gange til argumenter fra den danske debattør, historiker og journalist Lars Hedegaard, der er formand for Trykkefrihedsselskabet.

Lars Hedegaard er i manifestet blandt andet refereret for at have sagt, at den muslimske indvandring til Europa vil føre til krig – som i Libanon – hvis ikke der sker en intellektuel oprustning.

Lars Hedegaard var på websitet Sappho.dk blandt de første til at møde terrorhandlingerne i Norge med »total fordømmelse«.

To norske forskere opfordrer alligevel ham og hans meningsfæller til at dæmpe krigsretorikken, fordi de frygter, at den kan føre til yderligere vold.

LÆS DEBATINDLÆG

Men Lars Hedegaard står ved udtalelserne om krig, som de er citeret i terrormanualen.

»Herregud, den psykopatiske nordmand citerer også Platon, Shakespeare, Winston Churchill og refererer til Anders Fogh Rasmussen. Skal de så også kommentere hans vanvid?«, lyder Lars Hedegaards umiddelbare modspørgsmål.

Sindre Bangstad, som forsker i islam i Europa ved Oslo Universitets socialantropologiske institut er imidlertid ikke overrasket over, at Lars Hedegaard er nævnt tre gange i terrormanifestet.

»Lars Hedegaard er en af de centrale figurer i Skandinavien, som spreder den Eurabia-ideologi, som Anders Breivik var meget tydeligt inspireret af. Den indeholder en hård retorik om, at islamister vil overtage Europa. Det er meget naivt at tro, at der ikke er en forbindelse imellem krigsretorikken og potentialet for vold. Vi ved jo, at der er folk derude, som tydeligt har demonstreret, at de er klar til vold«, siger han.

Herregud, den psykopatiske nordmand citerer også Platon, Shakespeare, Winston ChurchillSindre Bangstad understreger samtidig, at de centrale ideologer i Eurabia-bevægelsen i Danmark og Norge aldrig opfordrer direkte til vold og terror: »Nej, men krigsretorikken kan nedbryde grænsen mellem ord og handling for nogen.«

Anders Breivik refererer i terrormanualen til islamkritikeren Bruce Bawers bog ’While Europe Slept: How Radical Islam Is Destroying the West from Within’ for at dokumentere sine dystre forudsigelser.

Det er her, han har fundet ét af de tre citater af Lars Hedegaard, som han bruger i terrormanualen. Lars Hedegaard siger blandt andet om kultursammenstødet mellem islam og den europæiske kultur:

»Europas fremtid vil blive meget anderledes, end vi forestiller os (...) Der vil blive krig, som i Libanon (...) det vil være mere grufuldt, end vi kan forestille os«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forsker Sindre Bangstad forklarer, at Bruce Bawer er en central forfatter i den såkaldte Eurabia-litteratur – der har fået navn efter bogen ’Eurabia’, som hævder, at europæiske og arabiske ledere har skabt en fælles udenrigspolitik baseret på fjendskab mod Israel, mistro til USA, massiv muslimsk indvandring til Europa og en spredning af islam og islamiske tanker i Europa.Sindre Bangstad siger, at Lars Hedegaard også har tætte forbindelser til den norske anti-islamiske tænketank Human Rights Service.

»Når Human Rights Service for eksempel bruger betegnelsen Quisling om muslimer, så ved alle, at Quisling blev henrettet for landsforræderi«, siger Bangstad.

Lars Hedegaard, forskeren frygter, at når du forudsiger en krigstilstand mellem muslimer og europæere, er der fare for, at folk med hang til vold, tager dig på ordet?

»Skal vi nu til at underkende historiske undersøgelser, fordi nogen har brugt dem til retfærdiggørelse af sindssyge projekter? Det er ikke hård retorik fra min side. Jeg er af den gode gamle skole, der undersøger kilder og drager konklusioner«, siger Lars Hedegaard.

LÆS ARTIKEL

Formanden for Trykkefrihedsselskabet siger, at hans forudsigelser bygger på det, man selv kan læse i Koranen samt udlede af islams øvrige skrifter og historie.

»Uden sammenligning i øvrigt advarede Churchill før krigen om, at der ville blive krig mellem nazismen og den frie verden. Vi taler om, at vi er nogle, der forsøger at forstå islamismen og formidle den på et 100 procent demokratisk grundlag. Det kunne jeg ikke drømme om at holde op med«, siger Hedegaard.

Forfærdelige handlinger

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Thomas Hylland Eriksen er professor i socialantropologi ved Oslo Universitet. Han har studeret Anders Breiviks indlæg på det islamkritiske norske site Document.no, som ifølge Eriksen også er inspireret af den såkaldte Eurabia-litteratur. Han mener, at den norske tragedie bør føre til en mere kritisk tilgang til de personer, som står bag analyserne, og som ifølge ham har fået meget plads i medierne. »I Norge har vi et par hundredtusinde muslimske indvandrere. Når disse Eurabia-inspirerede netværk siger, at muslimer ikke kan og aldrig vil kunne integreres i den demokratiske kultur – og at det politiske establishment lukker øjnene – så har man en konflikt uden løsning. Når man tænker konsekvenserne af den analyse igennem, er det skræmmende, for så kan man forstå, at den kan lede folk til at begå forfærdelige handlinger«, siger Thomas Hylland Eriksen. Det svenske tidsskrift Expo holder øje med højreekstremisme og har den afdøde bestseller-forfatter Stieg Larsson som medstifter. Her skriver chefredaktør Daniel Poohl, at Anders Breivik »ikke var en ensom galning«. Han havde et fællesskab og en »idéverden, hvor hans tanker fik næring«. »Men, og det er værd at understrege. I den antimuslimske bevægelses idéverden findes der konspirationsteorier og dommedagsprofetier, men drømmene om terror tilhører ikke bevægelsens retorik. På et tidspunkt har Anders Breivik brudt sig løs og har bestemt sig for at gå fra ord til handling«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden