Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Druk. Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen har anbefalet et udskænkningsforbud, så unge under 18 ikke kan købe alkohol til gymnasiefester.
Foto: Marius Nyheim (arkiv)

Druk. Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen har anbefalet et udskænkningsforbud, så unge under 18 ikke kan købe alkohol til gymnasiefester.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gymnasieelever: Vi må ændre de unges alkoholkultur

Hvis unge skal drikke mindre alkohol, skal vi have kulturændringer - ikke forbud.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi har hørt det før: Den danske ungdom er en af de mest drikfældige i Europa.

Vi indtager så meget alkohol, at op mod 22,3 procent af de unge i alderen 16-20 overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for alkoholindtagelse.

Tilmed tildeles vi også andenpladsen på OECD’s liste over europæiske unges erfaring med alkohol.

Det resulterede i, at Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen for nylig foreslog et alkoholforbud, der forhindrer elever under 18 i at købe alkohol til gymnasiefester.

LÆS ARTIKEL

Vi som gymnasieelever anerkender, at der er et problem. Vi ved godt, at vi drikker meget. Men kære Sundhedsstyrelse: Et forbud er ikke vejen frem! Forbuddet er den nemme løsning. Men er den nemme løsning også den rigtige? Nej!

For med en lov, der forbyder gymnasieelever under 18 år at købe alkohol til gymnasiefester, skyder I jer selv i foden.

Alkohol er en stor del af den danske kultur generelt – ikke kun ungdomskulturen

Folk under 18 år holder ikke op med at drikke alkohol pga. et forbud. Man går da blot over på den anden side af vejen, hvor vodkaen ligger gemt i hækken, og drikker sig i hegnet – eller gør det inden festen. Nøjagtig som man gjorde, da vores forældre gik til gymnasiefester.

Det er derfor et udtryk for naivitet og manglende forståelse for ungdomskulturen at tro, at et forbud som dette vil kunne reducere den danske ungdoms indtag af alkohol – tværtimod risikerer vi blot, at det bliver værre.

Alkohol er en stor del af den danske kultur generelt – ikke kun ungdomskulturen.Derfor handler denne debat heller ikke blot om at reducere den danske ungdoms alkoholforbrug – det handler om en kulturændring i den danske ungdom. Når vi taler om en kultur- og holdningsændring, nytter det ikke at trække et forbud ned over hovedet på os.

I stedet bør man inddrage gymnasieeleverne i beslutningen, da det er os, det handler om. Vi vil være med. Være med til at udarbejde en realistisk fælles alkoholpolitik, der bygger på at flytte fokus fra alkoholen og i stedet forsøge at gøre alternativer attraktive.Som inspiration til en fremtidig, fælles alkoholpolitik foreslår vi følgende:

Mindre alkohol i introfasen til gymnasiet. De fleste gymnasier har alkoholfrie introture, men det er de færreste, der ikke tager i Kongens Have og Dyrehaven flere gange i løbet af introugen og indtager store mængder alkohol.

Man indlemmes altså allerede i drukkulturen i introduktionen til gymnasiet og gør derved indtagelsen af alkohol til en stor del af gymnasielivet.

LÆS MERE

Alkoholfrie arrangementer i hverdagen i form af middage, musikcaféer, spilleaftner etc. Ideen bag forslaget er, at vi retter fokus mod attraktive alternativer og samles om andet end alkohol. Det er et realistisk forslag, der hurtigt kan træde i kraft og oven i købet indføres af eleverne selv igennem diverse elevudvalg på skolen.

Der er også brug for gode alternativer til alkohol til arrangementer såsom alkoholfrie drinks, sodavand, kvalitetskaffe, kage etc.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi skal sørge for, at der eksisterer et bredt udvalg af alternativer til alkohol

Vi skal sørge for, at der eksisterer et bredt udvalg af alternativer til alkohol. Alternativerne kan gøres interessante ved at højne kvaliteten af drikkevarerne eller ved at sænke prisen på alkoholfrie drikke.

Mere information om alkohol er også vigtig, og det bør indlemmes i undervisningen og bør gives gennem foredrag på skolen.

I de naturvidenskabelige fag kunne man lave forsøg med alkohol, og i de sproglige fag kunne man arbejde med kulturforståelse med fokus på alkohol. Det handler om oplysning og forebyggelse, og det sikrer man netop gennem undervisningen og gennem bedre kommunikation mellem elever, forældre og lærere i overgangen fra folkeskole til gymnasiet.

Hele 31,6 procent unge i alderen 13-15 år har ifølge OECD mindst været fulde to gange inden for et år.

Dette er et tydeligt eksempel på, at problemet opstår allerede i folkeskolen. Derfor er det vigtigt, at skoleledere og gymnasierektorer snakker sammen på tværs af uddannelserne og sikrer en god overgang. Samarbejde. Dialog. Medindflydelse. Se, dét er vores nøgleord for en reducering af alkoholforbruget blandt unge.

Vi tror på, at en alkoholpolitik og en holdningsændring skabt i fællesskab implementeres bedre på gymnasierne end et forbud lavet af magter fra oven.

Så kære Lægeforening, Sundhedsstyrelse og regering: Vi håber, I vil tage imod en invitation fra os om at drikke en cola, så vi kan sikre en sundere ungdomskultur - sammen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden