Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Filosof Morten Albæk, vicedirektør i Vestas, efterlyser en ny oplysningstid, der kan bane vejen for en grøn revolution. Arkivfoto.
Foto: ANDERS BIRCH

Filosof Morten Albæk, vicedirektør i Vestas, efterlyser en ny oplysningstid, der kan bane vejen for en grøn revolution. Arkivfoto.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vindmøllefilosof vil følelserne til livs

Fornuften må erstatte følelserne i en ny grøn oplysningstid, mener Vestas' vicedirektør, Morten Albæk. Kommentér.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verden har brug for en ny oplysningstid, og denne gang skal den være grøn.

Det mener filosof og historiker Morten Albæk, der for seks måneder siden selv blev grøn, da han forlod et job i Danske Bank til fordel for stillingen som vicedirektør i den danske vindmøllegigant Vestas.

Skal verden klare klimakrisen, må følelserne vige pladsen for fornuften, og befolkninger må opdrages med ’grøn dannelse’, lyder filosofien nu.

Følelser skal ud »I dag taler alle om, at vi skal skabe den grønne revolution. Men hvis man kender sin idéhistorie, ved man, at for at skabe en effektiv, blivende og progressiv revolution må en oplysningstid gå forud. Og den mangler vi. Mange mennesker lever i dag i en boble af uvidenhed, og den skal brydes med det, jeg kalder grøn dannelse«, fortæller Morten Albæk, da politiken.dk møder ham på en bænk i naturskønne omgivelser på Politikens sommerhøjskole i Nordvestsjælland.

Uvidenheden skal udryddes. Og står det til Albæk, skal de irrationelle følelser samme vej.

»Vi skal simpelthen have følelserne ud af klimadebatten. Det er følelserne, der gør, at vi hovedsagelig bliver selvoptagede, indadvendte og grådige og kun fokuserer på vores egen lille bundlinje. I stedet skal vi etablere et fornuftens årti, hvor vi lader fornuften sejre. For så snart vi begynder at tale om, hvad der er fornuftigt at gøre, så er svaret selvindlysende«, siger filosoffen fra Vestas.

Klinger hult

33-årige Morten Albæk slog i 2005 sit navn fast som samfundsdebattør, da han udgav bogen ’Generation fucked up’.

Her revser han sin egen generation for at være ansvarsløs og navlebeskuende og for ikke at engagere sig i samfundet.

Er det den samme ansvarsløshed, vi ser i dag i forhold til klimaet?

»Det siger sig selv, at hvis det bliver ved hensigtserklæringerne og skåltalerne – også fra menige borgere – så kommer den nødvendige og essentielle forandring ikke til at ske med den hastighed, der er behov for«.

»Jeg kan ikke forestille mig noget mere hult end mennesker, der mener, at klima- og energikrisen er den mest essentielle krise, menneskeheden står over for, men som ikke i deres daglige liv indretter sig i forhold til den. Det er – hvis ikke dobbeltmoral – så i hvert fald udtryk for, at man ikke lægger sine handlinger dér, hvor man placerer sine ord«, siger Morten Albæk.

Hvad siger du? Deltag i debatten herunder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden