Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ADHD. Stadig flere bliver diagnosticeret med sygdommen ADHD i disse år, men det er et symptom på et større problem.
Foto: OLE LIND (arkiv)

ADHD. Stadig flere bliver diagnosticeret med sygdommen ADHD i disse år, men det er et symptom på et større problem.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

ADHD er et symptom mere end det er en sygdom

De mange tilfælde af ADHD er et symptom på et grundliggende problem, som vi skal have rettet op på.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis der virkelig er så mange, som får prædikatet ADHD, så vil jeg vove den påstand, at det ikke er den enkelte ADHD-ramte, som er problemet, men i stedet den konformitet, som presses ned over hovedet på os alle sammen.

Vi hænger fast i fortidens hængedynd i forhold til, hvordan opfattelsen af arv versus miljø fordeler sig.

Det har udviklet sig til en helt særlig industri, hvor man endda bilder sig selv ind, at selv de værste voldsforbrydere kan og skal resocialiseres, og hvor man masseproducerer ’tabere’ på landets uddannelsesinstitutioner.Og i den sammenhæng er det bekvemt at kunne bruge prædikatet ADHD. Så er det jo lige pludselig en andens bord, og man kan gå tilbage til de indøvede rutiner.

Det er naturens ’job’ at producere genetisk variation. Og det er samfundets ’job’ at rumme al denne variation eller at sætte meget veldefinerede grænser for, hvad man ikke kan eller vil rumme – for eksempel i forhold til grove voldsforbrydere.

Vi skal med andre ord turde både belønne og straffe med god samvittighed på en måde, så vi både bevarer en sund variation og fremmer de personlige kompetencer, som giver noget positivt tilbage til hele samfundet.

I modsætning til hvad vi gør i dag, hvor hele skolesystemet er blevet gjort til et udskillelsesløb, hvor det i højere grad er en Milena Penkowa end en Albert Einstein, som står først i køen til at blive belønnet af systemet.

Hvis lille Einstein havde gået i skole i dag, så var han måske også blevet indfanget af ’tidsånden’ og havde fået prædikatet ADHDHvis lille Einstein havde gået i skole i dag, så var han måske også blevet indfanget af ’tidsånden’ og havde fået prædikatet ADHD på linje med masser af ellers meget velbegavede unge mennesker.

Hvis vi bilder os selv og hinanden ind, at vi mennesker er hævet over naturen, så går vi altså glip af det mest indlysende i denne sammenhæng: Vi mennesker ændrer os fra generation til generation, hurtigere end samfundet kan nå at følge med. Og ofte går udviklingen i en uheldig retning.Hvis samfundet igen og igen belønner de inkompetente og de korrupte på bekostning af de kompetente med høj personlig integritet, så skal man i al fald ikke bliver overrasket over diverse finanskriser og skandaler.

Der er andre ting end lige de mest almindelige symptomer på ADHD, som er langt alvorligere for os alle sammen.

Man kan godt sige, at fremkomsten af så mange tilfælde af ADHD er et symptom på et meget grundliggende problem, som vi skal have rettet op på i en fart. Og det er et problem, som ikke nødvendigvis knytter sig til de personer, som diagnosticeres med ADHD.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden