Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningVi, som skriver denne artikel, bekender os til en personlig tro og er aktive i forskellige kirker og samfund.
Vi er alle vant til kritisk tænkning og har ikke oplevet, at vi er blevet påtvunget en tro. Vi er heller ikke tilhængere af religiøs tvang. Religiøs tro kan misbruges.
Det gælder også kristendommen. I samarbejde med den politiske magt har de store kirkesamfund alt for ofte gjort sig skyldige i store overgreb, ikke bare mod ikketroende, men også mod religiøse mindretal, både kristne og ikkekristne.
Det gælder katolikker, ortodokse, lutheranere og puritanere.
Erfaringen er, at kristendommen utrolig let korrumperes, når den går hånd i hånd med statsmagten. Derfor vil også vi i en vis forstand have en sekulær stat.
Vi tilslutter os gerne tanken om, at »lovene skal formuleres af demokratiske institutioner, og normdannelsen skal styres af kritisk tænkning og fri argumentation i åbne samtaler«.
Men vi ønsker samtidig at understrege, at det vestlige retssamfund og demokratiske system har et tydeligt ståsted og et historisk udspring i et kristent menneskesyn og dets betoning af alle menneskers ligeværd.
Forbundet Humanisterne vil skabe en konflikt mellem tro og fornuft, mellem overtro og oplysning. Vi vil fremhæve kristendommens historiske rolle for udvikling, videnskab, kultur og det menneskelige fællesskab.
Vi mener, at det er ubestrideligt, at kristendommen har været grundlaget for den udvikling, der er sket i Vesten og den øvrige verden, og vi mener, at en fravigelse fra kristne værdier fører til en åndelig, retslig og kulturel nedgang, som i videre perspektiv endda vil få økonomiske og sociale konsekvenser.
Ligesom for manifestets forfattere er det for os ideologisk magtpåliggende, at religionsfriheden ikke bliver misbrugt til skade for andres rettigheder.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar