0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kristne: Demokrati bygger jo på kristendom

Fraviger vi kristne værdier, fører det til en åndelig, retslig og kulturel nedgang, svarer fremtrædende svenske kristne på manifest.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi, som skriver denne artikel, bekender os til en personlig tro og er aktive i forskellige kirker og samfund.

Vi er alle vant til kritisk tænkning og har ikke oplevet, at vi er blevet påtvunget en tro. Vi er heller ikke tilhængere af religiøs tvang. Religiøs tro kan misbruges.

Det gælder også kristendommen. I samarbejde med den politiske magt har de store kirkesamfund alt for ofte gjort sig skyldige i store overgreb, ikke bare mod ikketroende, men også mod religiøse mindretal, både kristne og ikkekristne.

Det gælder katolikker, ortodokse, lutheranere og puritanere.

Erfaringen er, at kristendommen utrolig let korrumperes, når den går hånd i hånd med statsmagten. Derfor vil også vi i en vis forstand have en sekulær stat.

Vi tilslutter os gerne tanken om, at »lovene skal formuleres af demokratiske institutioner, og normdannelsen skal styres af kritisk tænkning og fri argumentation i åbne samtaler«.

Men vi ønsker samtidig at understrege, at det vestlige retssamfund og demokratiske system har et tydeligt ståsted og et historisk udspring i et kristent menneskesyn og dets betoning af alle menneskers ligeværd.

Forbundet Humanisterne vil skabe en konflikt mellem tro og fornuft, mellem overtro og oplysning. Vi vil fremhæve kristendommens historiske rolle for udvikling, videnskab, kultur og det menneskelige fællesskab.

Vi mener, at det er ubestrideligt, at kristendommen har været grundlaget for den udvikling, der er sket i Vesten og den øvrige verden, og vi mener, at en fravigelse fra kristne værdier fører til en åndelig, retslig og kulturel nedgang, som i videre perspektiv endda vil få økonomiske og sociale konsekvenser.

Ligesom for manifestets forfattere er det for os ideologisk magtpåliggende, at religionsfriheden ikke bliver misbrugt til skade for andres rettigheder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter