Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ener. Dansk elitefodbold uddanner nogle meget ens typer, der ikke levner megen plads til typer som 'Zlatan', mener Martin Treumer Gregersen.
Foto: PIER PAOLO CITO (arkiv)/AP

Ener. Dansk elitefodbold uddanner nogle meget ens typer, der ikke levner megen plads til typer som 'Zlatan', mener Martin Treumer Gregersen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvor er den danske Zlatan?«

Unge med minoritetsbaggrund føler sig stigmatiseret og dropper fodbolden, siger bogaktuelle Martin Treumer Gregersen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Trænerne smider guld på gaden, når de opfinder ’kulturelle forklaringer’ på, hvorfor spillere med anden etnisk baggrund ikke når helt til tops i dansk fodbold og ender med en plads på landsholdet. Drop fokus på kollektivet, og gør plads til den nye spillertype, ham med minoritetsbaggrund«.

Sådan siger Martin Treumer Gregersen, som netop har udgivet bogen ’Hvorfor har vi ingen Zlatan i dansk fodbold’.

Martin Treumer Gregersen, hvorfor er det lige, at vi har brug for en Zlatan Ibrahimovic (svensk landsholdsspiller) i dansk fodbold?

»En dansk Zlatan vil ændre på den danske samfunds- og nationale selvforståelse. En landsholdsspiller i en national sport vil være den succeshistorie, der virkelig kan flytte holdningen til de etniske minoriteter både på banen, men også i resten af samfundet. Han vil være det bedste for integrationen og en ultimativ rollemodel for alle unge mænd med en anden etnisk baggrund«.

Hvorfor er det så ikke lykkedes for os endnu?

»Fordi vi spiller efter ’en dansk spillestil og mandstype’ i fodbold – også kaldet ’den danske model’. Det betyder, at man skal være en allroundspiller, en kollektivist, en, der lytter efter træneren, har den rette karakter etc. for at passe ind og slå igennem, medmindre man har et ekstraordinært stort fodboldtalent«.

Falder spillere med anden etnisk baggrund ikke ind?

»Man har et decideret klassifikationssystem, hvor trænere og spillere karakteriserer de etniske spillere som nogle andre typer spillere end dem, dansk elitefodbold efterspørger. Og det er en barriere for disse spillere«.

Er der tale om en diskrimination?

»De bliver ikke diskrimineret i forhold til race, derimod diskrimineres de i forhold til spillestilen og den mandstype, man ønsker at se på holdet. Dansk elitefodbold uddanner nogle meget ens typer, der ikke levner megen plads til typer som ’Zlatan’, ’eneren’, ’primadonnaen’. Den type passer ikke ind i det, der er vedtaget som den ’rigtige’ måde at spille fodbold på og opføre sig på i dansk elitefodbold«.

De unge med minoritetsbaggrund føler sig fastholdt, kvalt og stigmatiseret i den negative rolle og dropper fodboldenHvorfor kan de her spillere så ikke bare spille fodbold på ’dansk’?

»Fordi de har en anden kulturel bagage. Derfor falder det dem naturligt at spille på en anden måde, end den måde vi spiller fodbold på i Danmark. Deres anderledes stil bliver ubevidst kategoriseret af træneren som værende individualistisk, aggressiv og egoistisk. Selv om det er den vildskab, der skal til for at vinde kampe, så er det meget få klubber, der dyrker denne anderledes måde og tilgang til spillet. I stedet prøver man at forme drengene efter dansk fodbolds faste støbning. Resultatet er, at de unge med minoritetsbaggrund føler sig fastholdt, kvalt og stigmatiseret i den negative rolle og dropper fodbolden«.

Og det mener du er forklaringen på, at vi endnu ikke har en dansk Zlatan på A-landsholdet?

»Der er flere grunde til det: For det første skal trænerne justere på deres fordomme og definition af den ’etniske’ spillertype. De skal gøre en indsats for at skabe en dialog med familierne, så baglandet kan støtte de unge, når de møder modgang. Og så skal man arbejde på at ændre opfattelsen af, at A-landsholdet skal være en repræsentant for det danske folk og den danske nation. På det ubevidste plan spiller den indstilling også ind hos trænerne«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHvis det var sådan, hvordan forklarer du så, at der er masser af unge med minoritetsbaggrund på U16-U19-landshold? Hvornår går det galt?

»Det er rigtigt, at der er mange minoritetsunge i ungdomsrækkerne, men de bliver bremset i skiftet fra ungdomsspillere til seniorspillere. På grund af deres anderledes kultur hviler der et større pres på dem fra familien end på deres kammerater, hvis de ikke slår igennem. Her må dansk elitefodbold tage et ansvar, hvis de vil satse på disse unge. I stedet for at stille alle de ’fornuftskrav’ om uddannelse og alt det uden for banen, som spillerne ikke kan eller magter, så giv dem dog plads, så de kan fokusere 100 procent på fodbold. Det er det skub, der skal til, for at vi kan få en dansk Zlatan«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden