Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat

Kvinde, kend dit EU i hverdagen

Vi kvinder bør i stigende grad gøre vores stemme gældende til EU-valget.

Debat

De fleste kvinder kender det nok: Vi skal præstere på jobbet. Vi skal hente børn. Vi skal købe ind. Vi skal lave mad. Vi skal bage boller til sønnikes fødselsdag i børnehavn.

Vi skal nå at løbe en tur, holde middag for vennerne og være en god veninde, der lægger øre til stort og småt. Dagligdagen går med ekspresfart og med mange forskellige gøremål.

Hvornår er det lige, vi skal have tid til at følge med i, hvad der sker i EU? Er EU ikke også lidt langt væk, og har det overhovedet noget med os at gøre?

De tørre tal viser, at kun 58 procent af de danske kvinder stemte ved valget til Europa-Parlamentet i 2009. Kvinderne glimrer også ved deres fravær på de politiske poster i EU.

Halvdelen af EU's borgere er af hunkøn, men kun omtrent hvert tredje sæde i Europa-Parlamentet er i dag besat af en kvinde.

Blot ni ud af de 28 kommissærer i EU-Kommissionen er kvinder, og vi finder kun én kvinde blandt de allerhøjeste formandsposter for Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen, Ministerrådet og EU's udenrigstjeneste.

Generelt står EU ikke højt på kvinders ’to-do-liste’. Det er temmelig sikkert ikke af ond vilje. Hvis noget umiddelbart virker fjernt og diffust, så har de fleste af os jo nok en tendens til at prioritere dagligdagens dont og det, der er tæt på. Humlen er bare, at EU slet ikke er så langt væk og uvedkommende, som mange tror. EU er nemlig overalt i vores hverdag.

LÆS KRONIKEN

Det europæiske fællesskab sætter rammerne for rigtig mange af de ting, vi omgiver os med til daglig. Ja, faktisk kan man sige, at EU er med, fra vi står op, til vi går i seng. Når mobiltelefonens vækkeur ringer mandag morgen, så er vi i ’kontakt’ med EU. Unionen har lavet regler for, hvordan virksomhederne må sammensætte telefonerne, så vi blandt andet undgår nikkel og andre stoffer.

Efter vores morgentoilette trækker vi også i et EU-regelsæt. Spildevandet er reguleret fra EU-hold, så miljøet ikke tager mere skade end højest nødvendigt. Mascaraen, vi smører på vipperne, lever op til EU-regler, som blandt andet sikrer, at den ikke er testet på dyr.

Ved køkkenbordet har mælken, yoghurten og havregrynene højest sandsynligt fået en god bid af EU’s landbrugsstøtte. Vender vi smøreosten, ser vi, hvor mange gram fedt, kulhydrat og protein, vi får per 100 gram. Det er noget, EU har gjort obligatorisk på alle madvarer.

Måske skal den mindste lige fodres af med en omgang sutteflaske, inden der er afgang til vuggestuen. EU har forbudt det hormonforstyrrende og kemiske stof, bisphenol A, i alle sutteflasker til børn under tre år.

Efter en lang dags arbejde smækker vi måske endelig fødderne op på sofabordet og bestiller søsters fødselsdagsgave over nettet. Her er vi heldigvis dækket ind under såvel EU’s regler for databeskyttelse som EU’s forbrugerrettigheder. Sidstnævnte giver os for eksempel to års reklamationsret på den gave, vi nu vælger at putte i den virtuelle indkøbskurv.

Sådan kan vi blive ved og ved. Om vi vil det eller ej: EU er med overalt. Det er der desværre ikke så mange, der ved. Men det burde der være. Vi kvinder er tit og ofte handlekraftige væsner, og ser vi uretfærdighed på arbejdspladsen eller i børnenes fritidsordning, er vi ikke sene til at kræve ændring og handling. Det samme kan faktisk lade sig gøre i EU.

Danmark har 13 medlemmer i Europa-Parlamentet. De er folkevalgte og lydhøre over for problemer og udfordringer, som de kan løfte og løse på EU-plan. Det vil også sige de ting, som har med vores nære dagligdag at gøre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Meget snart skal EU-politikerne på valg igen, og det er her, enhver dansker kan vælge, hvilken retning reglerne for vores dagligdag skal tage. Der er forskel på rød og blå blok akkurat ligesom i dansk politik.

LÆS LEDER

Uanset om krydset bliver sat til højre, til venstre, for eller imod EU, er det vigtigt, at flere danskere møder op ved EU-stemmeurnerne. Det gælder også kvinderne. Ingen løftet pegefinger her, men blot en reminder om, at alle stemmer tæller og er yderst vigtige, hvis man gerne vil påvirke de regler, der betyder noget i vores hverdag. Vi, der til daglig arbejder eller er i kontakt med EU, har et stort ansvar for at gøre opmærksom på fællesskabets enorme betydning for os alle.

EU er langt mere interessant og let at forstå, end de fleste tror. Vi kvinder bør i stigende grad gøre vores stemme gældende. Både som politikere og som vælgere. Det har EU brug for. Husk det den 25. maj.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce