Pinlig. Den radikale ligestillingsminister Manu Sareen gjorde sig yderst pinligt bemærket ved Nordisk Forum konferencen for nylig, mener debatørerne.
Foto: MIK ESKESTAD (arkiv)

Pinlig. Den radikale ligestillingsminister Manu Sareen gjorde sig yderst pinligt bemærket ved Nordisk Forum konferencen for nylig, mener debatørerne.

Debat

Vi krummede tæer over Manu Sareen

Der blev buhet ad den danske minister hele to gange i Malmø for nylig. Med god grund.

Debat

Nordisk Forum , New Actions on Women’s Rights, er ovre, og det er tid til evaluering.

Omkring 20.000 deltog i konferencen i Malmø, flere hundrede organisationer havde boder og udstillinger, og der var et væld af paneldebatter og kunstnerisk optræden. Så langt, så godt.

Efter konferencen diskuteres det nu heftigt i Sverige, om det var rigtigt at indbyde den xenofobiske norske ligestillings- og inklusionsminister, Solveig Horne fra Fremskrittspartiet, som før hun blev minister var kommet med de mest horrible udtalelser, bl.a. om at køre alle romaer ud af Norge, at homoseksualitet er en sygdom, og at kvinden har lige så meget skyld som manden i voldtægtssager.

Selvfølgelig skulle hun være der, mener vi, for hun er Norges demokratisk valgte minister på området, og det var i den egenskab hun var inviteret af Nordisk Forums styregruppe til at modtage slutdokumentet.

Nordisk Ministerråd havde om formiddagen indbudt alle fem nordiske ligestillingsministre til sammen med ministrene fra de tre selvstyrende områder Grønland, Åland og Færøerne til at føre en paneldebat om nordisk ligestillingspolitik.

Det blev imidlertid hurtigt tydeligt for alle, at den danske ligestillingsminister, Manu Sareen, var den blandt samtlige ministre, som havde de ringeste kundskaber og fremstod som den dårligst orienterede på området.

Mens de fleste af de øvrige ministre kunne føre en kompetent diskussion med analyser af uligeløn, prostitution, nethad og seje magtstrukturer, samt kunne fortælle om mange nye initiativer, ja, så var Manu Sareen forbavsende uforberedt og ustruktureret.

To ministre, den norske og den danske, oplevede at få buhtilråb under den store afslutningsceremoni i Malmøs kæmpestore arena med tusindvis af tilhørere. Ministrene havde fået hver tre minutters taletid og fik stillet nogle enkelte spørgsmål, som de havde fået på forhånd af udspørgeren (DD). Ene af alle valgte Manu Sareen at besvare spørgsmål uden manuskript, og det blev også derefter.

Under begge søndagens diskussioner talte Manu Sareen mest anekdotisk om sine egne børns erhvervs- og studievalg. Som dansker sad man og krummede tæer. Det nytter ikke at være sympatisk, man må også kunne sit stof. Findes der ingen taleskrivere i det ministerium?

Men hvorfor blev der da buhet ad den danske minister hele to gange den dag?

Det var, da han fortalte, hvorfor regeringen er imod at reservere en del af barselsorloven for mænd – noget som alle de øvrige nordiske lande har indført i forskelligt omfang. Der blev buhet, da Sareen udviklede, at fordi mænd tjener mere end kvinder, vil mange familier ikke have råd, og børnene risikerer at komme for tidligt i vuggestue.

Denne meget statiske argumentation gik ikke hjem i forsamlingen, især fordi den islandske ligestillingsminister kunne fortælle, at over 90 pct. af islandske fædre nu tager de tre måneder reserveret til far, og at normerne omkring mandsrollen er ved at ændre sig i det ellers så traditionelle samfund.

Den norske avis Dagbladet rapporterer (15.6.), hvordan Norges ligestillingsminister, Solveig Horne fra Fremskrittspartiet blev buhet ad. Men hun fortæller selv til avisen, at det trøster hende, at en »dansk socialist« også blev mødt med pibekoncert, nemlig Manu Sareen.

Hun tilføjer, at hun og den danske minister var helt enige, når Sareen argumenterede varmt for ikke at indføre fædrekvoter i barselsorloven. Manu, du og den danske regering er kommet i godt selskab!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce