Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Svigt. Efter Kammeradvokatens stikprøveundersøgelse af Arbejdsskadestyrelsen bebuder beskæftigelsesministeren, at alle kan få genprøvet deres sag, men hun vil dog ikke undersøge, om der skulle være strukturelle problemer, f.eks. krav til medarbejderne om alt for hurtige afgørelser. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Svigt. Efter Kammeradvokatens stikprøveundersøgelse af Arbejdsskadestyrelsen bebuder beskæftigelsesministeren, at alle kan få genprøvet deres sag, men hun vil dog ikke undersøge, om der skulle være strukturelle problemer, f.eks. krav til medarbejderne om alt for hurtige afgørelser. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tømrer: Djøf-eliten foragter arbejderne

Den politiske elite har i årevis negligeret massivt svigt af syge arbejdere.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onsdag sprang en bombe så stor, at den burde have ryddet forsiden på alle aviser og nyhedsprogrammer i dagene efter.

Skandalen kan betyde, at tusinder af arbejdsskadesager fra de sidste mange år skal genoptages.

Arbejdsskadestyrelsen får i en rapport fra Kammeradvokaten massiv kritik af styrelsens behandling af sager om arbejdsskadede mennesker, der er blevet syge og slidt ned på grund af deres arbejde.

En stikprøve viser, at 47 af de 103 undersøgte afgørelser har så mange fejl, at de skal tages op igen. Fejlene er så alvorlige, at myndighederne ville tabe sagerne, hvis de gik i retten med dem.

Sagen er uhyggelig: I årevis har syge mennesker fået fejlbedømt deres sager i Arbejdsskadestyrelsen, der hvert år behandler ca. 55.000 sager. Styrelsens ansatte har de sidste mange år arbejdet under sindssyge resultatkontrakter, der medfører sjusk og afslag på stribe. Hvordan kan politikere og medier skrige op om boligejernes ejendomsskat i månedsvis, men samtidig lukke øjnene for en skandale af denne kaliber, der berører syge mennesker?

Det drejer sig om pædagoger og socialrådgivere, der er blevet udsat for vold og trusler; soldater, der er blevet såret af vejsidebomber; og tømrere og murere, der har fået deres ryg ødelagt af tunge løft. Alene 3F har for tiden ca. 10.000 verserende sager i Arbejdsskadestyrelsen. Problemerne går mere end fem år tilbage, så det kan dreje sig om flere tusinder syge personer, der har fået afvist deres arbejdsskade eller erhvervssygdom på et forkert grundlag.

Problemet har været kendt af fagforeninger, som har råbt op i årevis – som de eneste. Men den politiske elite har lukket ørerne og blot udsultet systemet med nye besparelser og krav om effektiviseringer.

Arbejdere, der er blevet syge af deres arbejde eller har knoklet sig halvt ihjel på stilladset, på fabrikken, i institutioner, sygehuse og kontorer, har fået så dårlig og langsommelig en behandling af systemet, at det er årets største skandale.

Hvordan kan det lade sig gøre, at Danmark, som praler af sit demokrati og velfærdssamfund, har kunnet lade så mange tusinder af syge i stikken?

Forklaringen er, at eliten af politikere og topembedsmænd i bund og grund er ligeglade med danske arbejderes sundhed og sikkerhed. Det er lettere at diskutere moskeer og boligskat end arbejdsmiljø og sikkerhed på landets arbejdspladser. Det opfattes som kedeligt og ligegyldigt for eliten.

I stedet har man gennemført besparelser på både Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen. Når det gælder pædagogens, tømrerens, rengøringsdamens, kontorassistentens sundhed og sikkerhed på jobbet, er man egentlig ligeglad på Slotsholmen og i arbejdsgiverorganisationerne. Derfor er man endt med et samlebåndssystem, der afviser syge på stribe.

Bag ved skandalen gemmer arbejdsgiverne sig. De har – sammen med deres forsikringsselskaber – presset systemet til at afvise så mange syge arbejdere som muligt og vurdere tab af erhvervsevne forkert. Arbejdsgiverne har gjort alt for at slippe for et ansvar og en eventuelt erstatningssag ved domstolene. Arbejdsgiverne har kynisk udnyttet et svagt arbejdsskadesystem, som et bolværk mod sagsanlæg fra syge arbejdere og arbejdsskadede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helten i denne sag er ikke beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der nu – alt for sent – vil gøre noget ved problemerne. Hun er medskyldig i skandalen sammen med VK-regeringens skiftende beskæftigelsesministre.

Helten er en whistleblower, Hans Bøgesvang Riis, der skrev en Kronik i Politiken, hvor han kritiserede den mangelfulde og fejlbehæftede sagsbehandling på sin tidligere arbejdsplads, Arbejdsskadestyrelsen.

LÆS KRONIKEN

Hans Bøgesvang Riis forsøgte i flere omgange at gøre noget ved problemerne i styrelsen internt, men ingen lyttede. I stedet har eliten gennemført besparelser og udhulet regler og rettigheder, der beskytter ansattes sundhed og retssikkerhed på jobbet.

Skam jer!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden