Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskernes syn på dyr er irrationelt og uholdbart

Landbrugsdyr har lige så meget ret til gode liv som nuttede dyr.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskernes forhold til dyr er præget af irrationalitet. Det må være konklusionen oven på dyresexdebatten og sagen om shetlandsponyen Tarzan, der blev slagtet en sommerdag på stranden i Tisvildeleje.

Den lille hest oplevede ved slagtningen stærkt ubehag og smerte. Sagen har skabt røre i landet, da den indeholder to vigtige elementer: Den ene gerningsmand har en kendt mor, og dyremishandlingen er gået ud over en sød og nuttet pony.

Der er dog mange dyr, der lider kraftigt i det danske landbrug. Ja, det er nærmest normen. Grise kastreres uden bedøvelse og får deres haler skåret af. Kyllinger får brændt spidsen af næbbet væk, og burhøns nægtes basale muligheder som at strække vingerne ud.

Desværre formindskes danskernes interesse, når de hører om landbrugsdyrenes leveforhold. Det skyldes, at nogle dyr vækker vores følelser, mens andre ikke har den store betydning.

Det synes vi i Dansk Vegetarforening er en skam, da landbrugsdyr har lige så meget ret til gode liv som hunde, katte og heste og er fuldt ud lige så meget i stand til at føle smerte, stress og andet ubehag.

Den samme irrationalitet støder man på, når det gælder det nye forslag om forbud mod dyresex. Sex med dyr skal forbydes, da dyrene kan lide overlast. Derimod vil det ikke blive ulovligt for landmænd at stimulere deres søer og inseminere dem mod deres vilje.

Argumentet for, at dyresex skal forbydes, men ikke det sidstnævnte, er for nogen, at det sidstnævnte er for at skaffe mad. Det er dog ikke nødvendigt at spise kød. Man kan faktisk leve sundere uden. Det er derfor et uholdbart argument.

Det ville give mere mening, hvis folk spiste mere vegetarisk. Én milliard mennesker sulter i en verden, hvor halvdelen af det dyrkede korn bruges som dyrefoder.

Det ville altså både gavne dyr og mennesker at skifte bøfferne ud med vegetariske alternativer. Det ville være det rationelle valg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden