Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vås fra venstreordfører om forskningsmidler

Det er beklageligt, at Esben Lunde-Larsen afsporer debatten om det fremtidige forskningsfinansieringssystem.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstres forskningsordfører Esben Lunde-Larsen kommer på baggrund af en historie i gårsdagens Politiken om et PhD-stipendium finansieret af Det Frie Forskningsråd (DFF) frem til, at DFF generelt har for mange penge.

Det er mildest talt en mærkværdig konklusion. Det pågældende projekt har opnået støtte inden for rammerne af et for rådet lille virkemiddel 'Forskeruddannelse uden for universiteterne', som alene uddeler cirka 21 mio. kr. årligt, og som er pålagt rådet udefra at administrere.

Tager man tallene for 2014 svarer det til 1,6 procent af DFF’s samlede uddelte beløb og kan naturligvis aldrig bruges som grundlag for en vurdering af, om rådets bevilling er for stor eller lille.

Det er også værd at nævne, at det pågældende projekt 'kun' har været i konkurrence med andre ansøgere i puljen til forskeruddannelse, hvorfor det ikke er støttet på bekostning af andre og efter Esben Lunde-Larsens mening tilsyneladende mere nyttige projekter.

Når det er sagt, skal det siges, at der er i øvrigt er tale om en dygtig ansøger med et interessant projekt, som falder helt inden for rammen af DFFs virke. Man kunne få det indtryk, at der kun gives ph.d.-midler til, hvad Esben Lunde-Larsen anser for unyttig forskning.

Lad mig nævne et par andre projekter fra samme uddeling i 2014, som medierne ikke har interesseret sig for i iveren efter at promovere det de opfatter som kuriøst. Således blev der ydet støtte til et projekt ved Nationalmuseet, der skal forbedre vores viden om skeletmateriale med henblik på bedre sikring af levn for eftertiden.

Ligeledes blev der givet bevilling til et projekt, der skal undersøge, hvordan muskel-skeletsygdomme kan forebygges bedre i byggebranchen.

Esben Lunde-Larsen vil have, at DFF kun skal finansiere forskning, der giver jobs. Det ligger ikke inden for det lovgivningsmæssige grundlag for Det Frie Forskningsråd at definere sin opgave så snævert, og det ville i øvrigt også føre til, at grundlaget for fremtidens forskning og dermed velfærd ville smuldre.

Desuden har vi jo nu Innovationsfonden til at tage sig af den erhvervsorienterede forskning og innovation i Danmark.

Det er beklageligt, at Esben Lunde-Larsen afsporer debatten om det fremtidige forskningsfinansieringssystem. Det Frie Forskningsråd har ikke for mange penge. I år kan vi kun støtte omkring 10 pct. af alle ansøgere, og vi må derfor afvise mange højt kvalificerede projekter.

Vi har faktisk for få penge, hvilket vi netop har fået et internationalt og uafhængigt ekspertpanels ord for i den netop offentliggjorte evaluering af rådets arbejde.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden