Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Debat

De satte dagsordenen i 2014 - Martin Krasnik er årets meningsdanner

En journalist med stærke holdninger, en minister, der går op i mad, og en forbitret digter tager de tre første pladser i årets kåring af Danmarks stærkeste meningsdannere.

Debat

Journalist og forfatter Martin Krasnik var bedst til at sætte dagsordenen i 2014. Det vurderer et dommerpanel bestående af 52 personer fra medie-, forlags- og universitetsverdenen, der har rangordnet 100 fremtrædende danske debattører efter deres evne til at flytte og udfordre den offentlige opinion.

Den 43-årige Deadline-vært har året igennem været i vælten med sin aggressive interviewstil og stærke personlige holdninger i bl.a. Israel-Palæstina-konflikten.

»Krasnik er enestående, fordi han både formår at udfordre og udstille magthaverne med sin kritiske journalistik og samtidig står ved sine egne holdninger, som ved gud provokerer mange. Han gør op med den hyggeonkel-mentalitet, der længe har præget dansk journalistik, og lægger sig ud med alle. Det er enormt forfriskende«, siger antropolog Dennis Nørmark, der er medlem af dommerpanelet.

Når jeg som tv-vært kan blive kåret til årets debattør, fortæller det, at politikerne burde have gjort en skarpere figur i debatten. Danskerne er trætte af politikere, der opfører sig som embedsmænd, siger Martin Krasnik. Kilde: politiken.tv / Per Michael Jespersen

Krasnik har jødisk baggrund, kalder sig selv »superzionist« og endte under sommerens højspændte Gaza-konflikt i ophedede diskussioner med flere kritikere af Israels militære fremfærd i Gaza. Han har desuden markeret sig som stærk fortaler for rituel omskæring af drenge.

I november udgav han bogen ’Fucking jøde!’, hvor han sætter spot på jødehadet i Danmark og kritiserer landets journalistuddannelser for at være for ringe.

»Med sin jødiske baggrund er han en stærkt kontroversiel stemme i en tilspidset konflikt. Her bliver man enten blød og udflydende eller skarp og kantet. Krasnik gør det sidste«, siger politisk redaktør på Fyens Stiftstidende Elisabet Svane, der også sidder i dommerpanelet.

Martin Krasnik selv er beæret over titlen:

»Det er jo vanvittigt. Og helt fantastisk. Men jeg må indrømme, at jeg også er noget overrasket. Det er da lidt skørt, at jeg ligger højere end ministre, der konstant skaber debat om dagpenge og krigsdeltagelse og den slags. Det bør være en opsang til politikerne, der burde have gjort en skarpere figur i debatten. Danskerne er trætte af en fersk offentlig debat, hvor politikerne er mere embedsmænd end holdningspersoner, der prædiker nødvendighedens politik«, siger Martin Krasnik.

Ubehageligt for Pape

Det er i år femte gang, at Politiken kan sætte navne på samfundsdebattens superliga, og med kåringen af Krasnik er det for andet år i træk en ikkepolitiker, der løber med førstepladsen. Sidste år var det digteren Yahya Hassan, der i år er dumpet ned på tredjepladsen.

Politikerne er dog massivt repræsenteret på de sekundære placeringer. Andenpladsen går i år til den socialdemokratiske minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Dan Jørgensen, der i sommer revsede danskernes madvaner og i efteråret fulgte op med kåringen af Danmarks nationalret: stegt flæsk med persillesovs.

»Man sidder virkelig med en fornemmelse af, at Dan Jørgensen mener de ting, han siger, og i debatten om nationalretten formåede han at gøre mange mennesker enormt vrede og oprørte. Det er en stor kvalitet som debattør«, siger medlem af dommerpanelet Tine Aurvig-Huggenberger, direktør i Kreativitet & Kommunikation.

Dommerkollega og kreativ direktør i ArtPeople, Jakob Kvist, stemmer i:

»Personlig synes jeg, at nationalretprojektet var noget pjat, men man må give ham, at han formåede at sætte en dagsorden. Her viste Dan Jørgensen, at han formår at udsende langt mindre teknokratiske signaler, end mange af de andre ministre har for vane«, siger Jakob Kvist.

Fjerdepladsen går til Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet Morten Messerschmidt, der triumferede ved EP-valget i maj med 465.758 personlige stemmer. Ingen har nogensinde fået flere stemmer ved et valg i Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Morten er en fremragende kommunikator, og han har et EU-kritisk budskab, som mange gerne vil høre. Og så er han anderledes; det er en god historie, at der sidder en ung mand bag Bakkens Hvile og skriver bøger om EU-lovgivning, mens han skænker vand for syngepigerne i pausen. På den måde er han både elitær og folkelig«, siger politisk redaktør Elisabet Svane.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) klarer sig traditionen tro middelmådigt på debattørlisten og må i år tage til takke med 25.-pladsen. Sidste år var hun nummer 19 og i 2012 nummer 17.

»Det viser jo, at Thorning ikke er særlig god til at sætte en dagsorden. Hun er ganske vist en dygtig taler, men leverer alt for sjældent et avisinterview, som man taler om i en eller flere uger. Det betaler hun og regeringen prisen for i meningsmålingerne«, siger politisk kommentator og dommer Hans Engell.

S-formanden kan dog trøste sig med, at lederen af Radikale Venstre, Morten Østergaard, og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, klarer sig marginalt bedre på henholdsvis 24.- og 22.-pladsen.

Professor i formel filosofi ved Københavns Universitet Vincent Hendricks mener ikke, at partiformændene nødvendigvis har noget at skamme sig over:

»Man kan godt være en dygtig, ansvarlig politiker uden samtidig at være slagkraftig debattør. Politik kan være svært, vigtigt og kedeligt og egner sig langtfra altid til letbenede budskaber, der kan skabe røre. Så på sin vis er det betryggende, at landets ledere ikke ligger højere«, siger Vincent Hendricks, der også har givet point til debattørerne.

Den dårligst placerede partileder er Konservatives Søren Pape Poulsen, der ikke engang når ind i top-50. Den tidligere Viborg-borgmester, der i sommer blev headhuntet til at genrejse Det Konservative Folkeparti, debuterer på listen som nummer 83.

»Det er et rystende ringe resultat. For ham og de konservative kan det næsten ikke være mere ubehageligt«, siger Hans Engell.

»Pape blev hentet ind som folkets søn fra heden, der skulle sætte en ny politisk dagsorden og hente vælgerne tilbage. Men han kom vingeskudt fra start med nogle møgsager fra Viborg og har slet ikke slået igennem«, tilføjer politisk kommentator Hans Engell.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stod fast på sin faglighed

Den højestplacerede overraskelse på listen er biolog og videnskabelig direktør for Københavns Zoo Bengt Holst, der hopper direkte ind på en 17.-plads.

Holst blev lagt for had af dyrevenner verden over, da han i februar forsvarede aflivningen af den raske girafunge Marius, som København Zoo obducerede foran et publikum og kastede for løverne. Imens hyldede tilhængerne ham for hans fattede facon og videnskabelige tilgang, da han på CNN, BBC og Channel 4 forsøgte at tale verdensopinionen til fornuft.

»Bengt Holst stod fast på sin faglighed og rystede ikke på hånden i denne shitstorm af hysteri og vrøvl. Det var meget hæderværdigt«, siger Jakob Kvist, kreativ direktør i Art People.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce