Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor mangler vi mændene i debatten om børnefamiliernes vilkår

Seks fædre svarer på, hvorfor mændene ofte melder pas.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden gav barndomshistorikeren Ning de Coninck-Smith her i avisen udtryk for, at debatten om børnefamilier er domineret af Johanne’r, Signe’r, Sofie’r og Anne-Marie’r, som typisk brokker sig over at være presset i bund.

LÆS CONINCK-SMITH

»Jeg ville rigtig gerne høre mændenes stemme i denne debat, der i alt for høj grad er domineret af kvinder«, sagde hun. Men hvorfor er mændene fraværende i debatten om børnefamilier? Politiken har spurgt seks fædre.

Joachim Lykke, forfatter

»Mænds deltagelse i debatten er ustabil. Det gælder både i debatspalterne og i virkelighedens verden. Vi har alle mulige former for følelser og oplevelser af, hvad det vil sige at være fædre, men vi taler ikke rigtig om det, selv om det er en helt naturlig del af det at være mand«.

»Mænds samtaler om familieliv og forældreroller mangler i debatspalterne såvel som i hverdagen, og de to ting hænger sammen. Man bliver bedre til samtalen, jo oftere man tager den, så hvis ikke vi mænd øver os i at tale om det i det daglige, vil det smitte af på kvaliteten af indsparkene i debatten. Der mangler tit en sårbarhed hos mandlige debattører, hvor man sætter noget på spil«.

Visse kvindelige debattører fastholder et forældet billede af, at mænd ikke blander sig

Jon Stephensen, teaterchef

»Visse kvindelige debattører fastholder et forældet billede af, at mænd ikke blander sig. De har stadig en idé om, at de ved bedre, når det kommer til familie, og derfor er de måske heller ikke særlig omstillingsparate over for mandlige indspark i debatten«.

»Men også staten bidrager til fremstillingen af mænd som andenrangsforældre. Eksempelvis i forbindelse med skilsmisser, hvor mænd får tildelt langt færre dage end kvinder ved deling af børn. På trods af at mænd i dag tager langt mere del i børns liv og færden, betragter både mødre og staten stadigvæk mænd som en gruppe, der ikke skal have lige så stor del i deres børns liv som kvinder«.

Thomas Hovgaard, presserådgiver

»Jeg har kendskab til masser af mænd, der kan sætte bløde dagsordener i det private rum, uden at de taber ansigt over for hinanden. Den slags adfærd kan kvinder ikke tage patent på, men der er stor forskel på væsentligheden af navlepilleri i det private og offentlige rum«.

»Måske skal vi bare blive bedre til at tage snakken i det daglige. Som mand bliver man ofte kørt lidt ud på et sidespor i hverdagen. Kvinden kommer jo først fra start med lange barselsperioder, amning og ekstra tid til omsorg. Som mand kan det tage tid at indhente den forskel. Måske når man det aldrig, og så kan det være svært at blande sig i debatten, når kvinderne har indtaget territoriet«.

Vi mænd er jo stadig en flok cowboys, som ikke altid kan få de bløde værdier i familien til at harmonere med mandlige idealer

Knud Romer, radiovært og forfatter

»Vi mænd er jo stadig en flok cowboys, som ikke altid kan få de bløde værdier i familien til at harmonere med mandlige idealer. Det er udtryk for en svag mand, der ikke tør problematisere sin identitet og adfærd af frygt for ikke at fremstå handlekraftig«.

LÆS DEBAT

»Vi mænd skaber forandring gennem handlingen uden nødvendigvis at tale om det. I stedet holder vi kæft efter devisen om, at jo mere man snakker om det, des mere komplekst bliver det. Mænd er jo mere den lige linje mellem to punkter. Ornamentik og snak fører kun til handlingslammelse. Til sidst snakker man så meget, at man glemmer at gøre noget ved det«.

Kenneth Reinicke, mandeforsker

»Der kan være noget kastrerende ved at stå frem i offentligheden og dvæle ved sit køn. Mange mænd er ikke socialiseret til at tale om deres køn«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men vi skal passe på med at gøre det til den enkeltes problem. Havde regeringen eksempelvis kørt øremærket barsel for mænd igennem, ville man formentlig have set en langt hurtigere udvikling i mænds engagement i ligestillingen«.

»Når vi er meget tøvende med at bruge lovgivningen som reguleringsmiddel i ligestillingsproblematikker, siver det ned igennem systemet og ind i hovederne på os mænd. Måske afstedkommer det, at mange mænd ikke føler det som legitimt at gå ud og debattere«.

Måske er vi mænd ikke lige så skarpe til at reflektere, eller også er vi netop skarpe til at undgå at reflektere for meget

Søren Højlund Carlsen, projektchef

»Med dyb respekt for de mødre, der rent faktisk engagerer sig i debatten, tror jeg ikke, at mænd finder forældreopgaven lige så vanskelig som kvinder. Måske er vi mænd ikke lige så skarpe til at reflektere, eller også er vi netop skarpe til at undgå at reflektere for meget«.

»Mange af de stemmer, som lyder i debatten, er jo privilegerede kvinder med overskud, intellekt og formuleringsevner, men også alt for meget energi til at reflektere over tilværelsen. Vi mænd er måske bare bedre til at acceptere, at børn er et valg, man tager på sig, i stedet for at bebrejde samfund, bedsteforældre og alt muligt andet, at tingene ikke går lige så let, som før man fik børn«.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden