Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Terror. For en tid er det vigtigere, at vi viser, at politikere står sammen om vores værdier, end at vi er uenige om konkret politik, skriver Magnus Heunicke.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Terror. For en tid er det vigtigere, at vi viser, at politikere står sammen om vores værdier, end at vi er uenige om konkret politik, skriver Magnus Heunicke.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg vil ikke gøres til medskyldig for terroren, Søren Pind

Der er en – og kun én – der har ansvaret for terrorhandlingen. Og det er gerningsmanden.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den sidste uges tid har Danmark demonstreret et sammenhold uden sidestykke. Vi har mindet og æret de to helt uskyldige mennesker, der koldblodigt blev dræbt, alene fordi de deltog i noget så dansk som et debatmøde og en jødisk konfirmation. Vi har med lys, mindehøjtideligheder, blomster og hilsner vist vores medfølelse med de dræbtes familier og pårørende.

Det har vi gjort på tværs af politiske og religiøse skel. Jøder, muslimer, kristne. Politikere af enhver overbevisning. Ved at stå sammen har vi vist, at der er værdier, der er større end hverdagens diskussioner og konflikter. Vi har vist, at det er værdier, vi vil kæmpe for, og at demokrati, ytringsfrihed og vores danske måde at være på er noget, der er helt grundlæggende fælles for os, uanset hvem vi i øvrigt er.

Det betyder ikke, at vi skal gemme vores politiske uenigheder og forskelligheder væk. Men for en tid er det vigtigere, at vi viser, at politikere står sammen om vores værdier, end at vi er uenige om konkret politik. For en tid er det vigtigere, at vi mindes de uskyldige ofre i stedet for at diskutere med hinanden. Og for en tid er det vigtigere, at vi lader politiet få ro til at opklare og efterforske forbrydelsen, inden vi evaluerer, hvad der kunne være gjort anderledes.

LÆS RASMUS JARLOV

Derfor bedrøver det mig også at skrive disse linjer. Men jeg vil ikke stiltiende acceptere at blive gjort medskyldig for de modbydelige, udemokratiske og gemene terrorhandlinger i København, der dræbte to uskyldige mennesker og angreb et helt samfund.

Der er en – og kun én – der har ansvaret for terrorhandlingen. Og det er gerningsmanden. Medskyldige er alene dem, der eventuelt måtte have inspireret ham til angrebet eller hjulpet ham med det. Det burde være unødvendigt at sige det, men det er det desværre ikke.

Når Søren Pind er optaget af at sende signaler, er det først og fremmest et helt forkert signal at sende til nogen mennesker, at de ikke selv har ansvaret for deres handlinger

Dagen efter terrorangrebet, da fem politibetjente stadig var indlagt på hospitalet med skudsår og forældrene til de dræbte knap havde fået at vide, at de havde mistet en søn, gik Venstres tidligere minister Søren Pind til tasterne. Han kritiserede regeringen for ikke at have ført en retssag for landsforræderi mod syrienskrigere. Og, tilføjede han: Derfor var det kun et spørgsmål om tid, før dette måtte ske, skrev han.

Dagen efter mødtes tusindvis af mennesker over hele landet for at mindes de dræbte og sende et signal om sammenhold. Alene i København var vi mellem 30.000 og 40.000 mennesker, der mødte frem. Men jeg var knap kommet hjem fra mindehøjtideligheden, før jeg kunne se Søren Pind uddybe sit synspunkt:

»At et terrorangreb i København kun var et spørgsmål om tid, fordi regeringen ikke har ført en sag om landsforræderi, har noget at gøre med sagen i den forstand, at man ikke har sendt de klare signaler, der skulle til for at stigmatisere alle former for handlinger, som minder om det her«, sagde han til DR 2 Deadline.

Når Søren Pind er optaget af at sende signaler, er det først og fremmest et helt forkert signal at sende til nogen mennesker, at de ikke selv har ansvaret for deres handlinger. Uanset hvilken politik regeringen måtte føre, legitimerer det ikke terrorangreb!

Derfor er jeg også glad for, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har taget afstand fra de medlemmer af Dansk Folkeparti, der endnu mere direkte end Søren Pind har anklaget bestemte politikere for at være medskyldige i terrorangrebet. Det er ikke Dansk Folkepartis politik, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men er det Venstres politik, at regeringens politik gjorde terrorangrebet til et spørgsmål om tid? Det ved vi ikke, og det er næsten værre end Søren Pinds udtalelser.

For når Pind nu sætter rekord i absurde anklager ved at påstå, at regeringen har forårsaget terrorangrebet, så er der stille fra Venstre. Måske passer det i virkeligheden Løkke fint? I hvert fald er det tankevækkende, at Løkke, der tidligere har lagt afstand til udtalelser fra Søren Pind og kaldt forslag fra ham for »ren Pind«, denne gang nærmere har bakket op.

LÆS KRONIKEN

Desværre kan man ikke undgå at få den tanke, at Venstre er mere optaget af den valgkamp, der slet ikke er udskrevet endnu. I hvert fald skrev Løkke kun få dage efter terrorangrebet, at det nok kræver et nyt Folketing, hvis terrortruslen skal fjernes.

Vi skal vedblive at forsvare vores danske værdier. Og derfor tror jeg heller ikke, at noget Folketing uanset sammensætning og politik kan fjerne terrortruslen. Den vil være mod Danmark, så længe der er formørkede kræfter, der vil omstyrte vores samfund.

Vi skal selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for at modvirke, at unge bliver radikaliseret, og vi skal sikre vores politi og efterretningsvæsen alle de nødvendige ressourcer. Derfor har regeringen også fremlagt en plan, der skærper værnet mod terror. Det forventer jeg, der vil være bred enighed om i Folketinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor en appel til Venstre: Lad være med at gøre os medskyldige for et terrorangreb. Lad være med at påstå, at man ved at stemme på jer kan undgå terror.

Lad os gemme valgkampen, til den bliver udskrevet og i stedet nu demonstrere sammenhold, forsvar for danske værdier og opbakning til politiet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden