Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag ansvar, og vaccinér dit barn

Tænk jer om en ekstra gang, før i fravælger at vaccinere jeres børn.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandag 9.2. blev en pige indlagt på Rigshospitalets BørneUngeKlinik med mistanke om lungebetændelse.

Over de næste to dage blev barnet behandlet på tre forskellige afsnit i klinikken: børnemodtagelse, infektionsafsnit og sluttelig på et intensivt børneafsnit pga. af udvikling i sygdommens alvor.

Mæslinger smitter, fra fem dage før udslættet kommer, og onsdag 11.2. blev barnet diagnosticeret med mæslinger.

Barnet havde været på tre afsnit, inden diagnosen blev stillet. Det var derfor nødvendigt at foretage en smitteopsporing blandt alle de børn, der havde været på de tre afsnit, for at sikre, at børnene kunne blive behandlet med antistoffer mod mæslinger, hvis de ikke var blevet vaccineret, eller hvis de havde nedsat immunforsvar på grund af sygdom og behandling.

LÆS MERE

Forløbet har ikke kunnet undgå at skabe uro hos mange forældre, og omkostningerne ved denne mæslingeopsporing og behandling har været store.

Der blev taget telefonisk kontakt til i alt 111 forældre. På baggrund af denne opsporing fik i alt 33 børn antistofbehandling. De fleste, fordi børnene var under 15 måneder, som er den alder, hvor man får mæslinge-fåresyge-røde hunde-vaccinationen.

2 afslog. Herudover fik 12 andre børn antistofbehandling, fordi de havde nedsat immunforsvar og derfor er i særlig risiko ved en mæslingeinfektion.

Embedslægerne foranledigede relevant information til barnets kontakter uden for hospitalet; vuggestue, brors børnehave, børnelægevagten og egen læge, hvor barnet havde været i smitteperioden.

Komplikationerne ved mæslinger overstiger i betydelig grad bivirkningerne ved vaccinationen.

10-15 procent af de børn, som får mæslinger, får – som barnet, der blev indlagt på Rigshospitalet – behandlingskrævende lungebetændelse. En meget alvorlig komplikation ved mæslinger er hjernebetændelse, der forekommer i 1 ud af 1.000 tilfælde hos børn, som har mæslinger. Til sammenligning forekommer hjernebetændelse efter mæslingevaccination i 1 ud af 100.000 tilfælde.

Mæslingevaccinen beskytter både dit eget barn og alle andres.

I lægefaglige termer kalder man det flokimmunitet, når 95 ud af 100 personer er vaccineret. Så er de sidste 5 procent, som ikke er vaccineret, beskyttet af den store gruppe, som er vaccineret. I Danmark har vi aldrig nået de 95 procent, og antallet af børn, som ikke bliver vaccineret mod mæslinger, er stigende. Det er et problem for børn med nedsat immunforsvar.

Før vaccinen blev opfundet i 1980, døde omkring 2 millioner mennesker årligt af mæslinger. I 2012 var tallet reduceret til omkring 150.000. Effekten af mæslingevaccination på globalt plan kan næppe betvivles.

En ikke så omtalt effekt ved mæslingevaccine, som er en levende svækket vaccine, er, at den stimulerer immunsystemet, så den ikke bare bekæmper mæslinger, men også en række almindelige infektioner, der som regel bliver helbredt i Danmark, men som hvert år dræber tusindvis af børn på verdensplan.

Hermed opfordres alle forældre, som har sunde, raske børn, og som påtænker at fravælge at lade deres børn vaccinere mod mæslinger, til at tænke sig om en ekstra gang.

Mæslingevaccinen beskytter både dit eget barn og alle andres. Og vigtigst af alt beskytter vaccinen i særlig grad de børn, der har brug for mest beskyttelse mod smitte, f.eks. børn i kræftbehandling.

Det handler om at tage et større ansvar.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden