Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kære forældre - hvor er min forhud?

I Danmark er et klart mindretal omskåret, i USA er det almindeligt, i Mellemøsten er det udbredt. I porno får det pikken til at se større ud, og hvor er det egentlig bare en dum idé.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 80'erne og 90'erne havde lægevidenskaben en helt anden tilgang til omskæring af mænd. Der var manglende eller ingen dokumentation for at det kunne påvirke sexlivet.

Jeg er ikke omskåret af religiøse årsager. Jeg blev født på Silkeborg sygehus den 6. juli 1988. Overlægen spurgte af hensyn til kulturelle forskelle mine forældre, om jeg ville omskæres.

Jeg ved ikke om jeg ville. Mine forældre spurgte til lægens mening og lægen var opstemt: ’det er en god idé, vi har ingen beviser for at omskæring af mænd påvirker det seksuelle, faktisk er det bare mere hygiejnisk’.

Og SVÅP! Så røg forhuden - eller noget af den.

En dag i børnehaven, da jeg var 4-5 år, stod jeg og tissede op ad hækken med min ven. Han havde betragtet min tissemand. Han havde bemærket at vores tissemænd ikke var ens. Det havde gjort ham fortvivlet. Han begyndte at gå rundt med tilbagetrukket forhud.

Som barn vælger man vel typisk den mest nærliggende mulighed for at ligne de andre. For eftertankens skyld skal det nævnes, at han stoppede med at trække forhuden tilbage, da hans far fortalte ham, hvorfor vi havde forskellige tissemænd.

LÆS KRONIK

I folkeskolens omklædningsrum blev man altid stillet til regnskab for en forklaring, fordi man var den eneste med en tofarvet diller. Da man blev ældre var der nogen piger der foretrak det. Andre ikke og nogle var ligeglade.

I folkeskolens seksualundervisning var alle blikke rettet mod én når læren forsikrede, at en omskåret tissemand var ligeså god som en almindelig tissemand.

Heldigvis har jeg heller ingen gener oplevet, men jeg fyldes med unødvendig og måske nødvendig bekymring.

Forleden hørte jeg i radioen en 60-årig mand fortælle, hvordan et lækkert måltid ophidsede ham mere end en nøgen kvinde eller tanken om sex.

Han var omskåret og havde i sine yngre dage ikke oplevet komplikationer. Ligesom mig, ligesom dig og de fleste andre der render rundt med en langejan, som ligner en Tricolor-is uden vaniljen. Med alderen havde han mistet mere og mere føling for til sidst at opgive sex.

I debatten om omskæring står videnskabsmænd overfor religiøse repræsentanter. Lægerne forklarer det ulogiske ved at fjerne tusinder af funktionsdygtige nerver og forhudens evne til at køre frem og tilbage på glansen.

Ifølge en undersøgelse fra 2002 medfører indgrebet, at de fleste oplever nedsat følsomhed i forbindelse med masturbation efter omskæring. De religiøse eller blot traditionsprægede forklarer, at det er en tradition. Hvad vægter så højest?

Det lader til jeg slipper for komplikationer, men hvorfor overhovedet skabe risikoen for komplikationer? Jeg kan ikke bestemme over folks suveræne subjektive mentalitet, men jeg opfordrer til ikke at omskære jeres børn.

I den moderne verden, som jeg tager stilling til, er jeg sikker på man kan være jøde med forhud og muslim med forhud – specielt taget i betragtning, at omskæring ikke er foreskrevet i islam.

LÆS DEBATINDLÆG

Kommunikationskonsulent og omskårne Svend Ravn skrev for et år siden et debatindlæg i Berlingske, hvor han opfordrede forældre til ikke at omskære deres børn.

Hans bevæggrunde for at gå ind i debatten var den smerte han dagligt oplevede på grund af en religiøst motiveret omskæring, og han er således et af skrækscenariets eksempler.

På den anden side står der dem, og mig, som ingen komplikationer har oplevet. Vi føler os truffet i debatten. Vi tænker, ’lad nu være med at starte en mediestorm, som tabuiserer vores ellers så velfungerende penisser’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men dette handler ikke om at tabuisere tissemænd. Det siger sig selv, at omskårne mænd som har oplevet komplikationer fraråder omskæring, men det handler om logikken. Hvis også omskårne mænd som ikke har oplevet komplikationer, kan se det ulogiske i forsat at omskære afkom, er vi nået langt – i hvert fald længere.

LÆS OGSÅ KOMMENTAR

Dette handler om at nogen personer får tatoveringer og løber en spinkel risiko med alle de farvestoffer der stikkes i huden - nogen bliver omskåret og løber en spinkel risiko med deres sexliv og eventuelle smerter - forskellen er bare, at den tatoverede forhåbentlig er 18 år og forhåbentlig har truffet beslutningen selv.

Og nej, sammenligningen er ikke helt ved siden af. Tænk hvis DU tatoverede dit barn som spæd og barnet voksede op med foragt for noget der ikke kunne fjernes, som DU havde besluttet barnet skulle have. Tænk hvis dit barn voksede op uden forhud, som DU havde besluttet barnet ikke skulle have.

I den ene situation påfører du med tvang barnet noget, som det ikke er født med. I den anden situation fratager du med tvang noget, det er født med. Hvad med at lade barnet være og udelukkende omskære, hvis der skulle være forhudsproblemer?

Det er stort at være forælder. Men det gør dig ikke til Gud, blot forælder, og hvor er min forhud?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden