Foto: Borberg Thomas
Debat

Det er en kollektiv løgn, at vi danskere arbejder for meget

Vi overvurderer i snit vores ugentlige arbejdstid med 6 timer.

Debat

I en Storm P.-stribe fra 1913 har en mand tabt sin nøgle i en mørk gade, og han leder efter den under en gadelampe. Her er der nemlig betydelig bedre lys.

Vi må forvente, at han aldrig finder sin nøgle, og tilsvarende finder vi heller ikke løsningerne på familiestress og skilsmisser, hvis vi bliver ved med at stirre os blinde på den kollektive løgn, at problemet er, at vi arbejder for meget.

Vi arbejder ca. 30 pct. af vor vågne tid i løbet af en arbejdsuge, ca. 25 pct. i løbet af et arbejdsår og ca. 20 pct. i løbet af vort voksenliv.

Løsningen er ikke at skrue ned for arbejdstiden eller karriereambitionerne, men at se realiteterne i øjnene

Til sammenligning bruger voksne op mod 35 pct. af deres vågne tid på elektroniske og sociale medier. En gennemsnitsvoksen (25-39 år) vælger i løbet af en dag at bruge 2¼ time på tv (Danske Medier 2012) svarende til ca. 15 pct. af sin vågne tid, mens Facebook beslaglægger godt 1 time om dagen.

Til sammenligning bruger mor 1½ og far 1 time om dagen på direkte omsorg for deres børn.

Illusionen bliver sat i perspektiv af det forhold, at danskerne lyver om deres arbejdstid: mens den faktiske arbejdstid er faldet de seneste 10 år, er gennemsnitsdanskerens overvurdering af sin ugentlige arbejdstid steget til ca. 6 timer.

Helt galt er det for dem, der påstår, at de arbejder 50 timer om ugen: De arbejder i virkeligheden kun 37,5 timer om ugen, så her løber illusionen op i godt 12 arbejdsår!

Løsningen er derfor ikke at skrue ned for arbejdstiden eller karriereambitionerne, men at se realiteterne i øjnene f.eks. ved over en måned at registrere, hvad man bruger sin tid til og herefter minimere alt det, der står i vejen for, at man kan få hverdagen til at hænge sammen med både familie- og arbejdsliv.

Da vi i Danmark har nogle af verdens bedste rammebetingelser, er første skridt på vej mod de gode løsninger, at den enkelte familie påtager sig ansvaret for eget familieliv frem for at skyde skylden på samfundet og arbejdspladsen, i en forventning om at det er alle andre end dem selv, der skal gøre noget.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden