Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Studerende, Nathalie Yahya Rosendahl er træt af at høre, at smartphone og sociale medier gør hende stresset: ”Det er sgu kun den dårlige samvittighed, der stresser mig.” Kilde: politiken.tv / Producer: Peter Vintergaard. Klip: Henrik Haupt

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er da ikke en generation af smartphone-narkomaner!

Min generations fordybelsesevne er god, og selvfølgelig kan vi læse en bog.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg er åbenbart sygeligt afhængig af Facebook, Instagram og af at tjekke min mail. Og jeg er ikke den eneste. Min generation har fået teknologien ind med modermælken, og nu er afhængigheden for mange af os svær at holde fra døren.

Vi er en generation af smartphone-narkomaner, og mens apps og effektivitet har gjort deres indtog i vores verden, er vores evne til at fordybe os skrumpet, siges der.

Det er et kæmpe problem, har jeg hørt igen og igen. Vi unge kan efter sigende ikke engang læse en bog længere, fordi vores hjerneceller er blevet blæst ud – dels af Paradise Hotel, dels især af Facebook og alle de andre apps, der forpester vores kreativitet og dræber vores evne til at være nærværende.

Men er det virkelig rigtigt? Står det virkelig så slemt til, og kan alle sociale medier virkelig være så dårlige for vores liv og udvikling?

Selvfølgelig er det ikke rigtigt.

Der er mange spændende og vigtige diskussioner forbundet med brugen af teknologi og sociale medier. Debatten om overvågning er for eksempel en af dem.

Men kan vi ikke snart stoppe med at tale om, hvor dårlig teknologien er for min generations fordybelsesevne? Det er, ud over en kæmpe generalisering, noget overdrevet vrøvl, der ikke gælder langt størstedelen af os.

Jeg vil ikke betvivle, at der findes mennesker med enorme udfordringer forbundet med at have en smartphone og være nærværende på samme tid. Men det er blevet så moderne at sige, at de sociale medier gør min generation afstumpet og fraværende. Så nu ligger problemet snarere i, at mange får dårlig samvittighed over at være online – også selv om de sagtens kan styre det.

Dybest set tror jeg faktisk, at langt de fleste unge mennesker i min generation bruger teknologien og de sociale medier på en hensigtsmæssig og udviklende måde.

Det er blevet så moderne at sige, at de sociale medier gør min generation afstumpet og fraværende

Ja, det er rigtigt, at jeg ikke altid fordyber mig helt i det, jeg foretager mig. Jeg vælger ikke altid at bruge mange timer fokuseret på en aktivitet, men i stedet hopper jeg ofte fra YouTube-video til YouTube-video. Jeg sidder nogle gange med min telefon i hånden, når jeg ser en film, og hvis filmen ikke interesserer mig særlig meget, så sker det, at jeg læser en artikel på min telefon samtidig eller i stedet for.

Men jeg ser ikke dette som et problem – jeg ser det faktisk som en styrke.

På grund af teknologien er jeg og mange andre unge nemlig øvede i at få det bedste ud af vores tid. For når filmen ikke interesserer os fuldt ud, så spreder vi vores opmærksomhed og læser et par nyhedsoverskrifter samtidig.

Det betyder ikke, at vi ikke kan finde ud af at se en hel film, hvis den virkelig interesserer os. Selvfølgelig kan de fleste af os det.

Uden at ville skære alle unge mennesker over en kam er min opfattelse, at mange i min generation på grund af teknologien er vanvittigt effektive, ekstremt gode til at holde mange bolde i luften og enormt omstillingsparate.

Jeg har for eksempel hørt utallige historier om unge i min generation, der roses af deres ældre arbejdsgivere for at være hurtigttænkende og lærenemme.

Jeg bliver stadig overrasket, når mine forældre stresser over at printe flybilletter og rejseplaner

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det tror jeg netop skyldes, at vi er vokset op i en verden af spontanitet og bevægelighed. Modsat tidligere tider, hvor man som hjælpemiddel måtte hive en side ud af krakkortet, kan vi i dag fare ud ad døren uden at tænke på små detaljer som at finde vej, fordi vi uden besvær kan finde ruten på vores skærm.

Jeg bliver stadig overrasket, når mine forældre stresser over at printe flybilletter og rejseplaner ud, fordi jeg for længst har vænnet mig til, at man bare bruger sin telefon til at checke ind. Omvendt synes mine forældre, at jeg er sjusket, når jeg ikke bruger tid på at printe.

Efter at begrebet om konkurrencestaten har sneget sig ind i debatten, er ord som effektivitet og omstillingsparathed desværre ofte blevet en slags skældsord, som ikke kan gå hånd i hånd med fordybelse og betænksomhed. At påstå, at man er effektiv, kan hurtigt mistolkes som, at man ikke kan gå i dybden med noget. Men hvor er det forkert.

Påstanden om, at min generations brug af teknologi per definition er negativ og går ud over fordybelsen, er blandt andet et eksempel på denne tendens. Men det er ærgerligt.

Som jeg ser det, har teknologien styrket os til at være effektive, når vi har brug for det, så vi i stedet kan fordybe os i de ting, vi virkelig vil bruge vores tid på.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden