Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salget af en del af Dong var Thorning-regeringens værste handling

Læs, hvad Ritt Bjerregaard, Bettina Post, Anne Sophia Hermansen og 13 andre meningsdannere mener om, hvad Thorning-regeringen har gjort godt, og hvor den har svigtet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salget af dele af Dong til Goldman Sachs er det værste, Thorning-regeringen har foretaget sig siden valgsejren i 2011. Til gengæld var beslutningen om at give homoseksuelle ret til vielser det bedste. Det viser en Megafon-måling blandt danskerne. Her på siden følger en række meningsdannere op med deres bud på, hvad der var det bedste og værste initiativ under Thorning.

Jan Sonnergaard, forfatter:

Godt: Regeringen har formået at afskaffe svinerierne med kontanthjælpsloft og starthjælp til flygtninge, ligesom man har droppet den bizarre idé om pointsystemer i forbindelse med familiesammenføring.

Dårligt: Massakren på dagpengeområdet blev gennemført på trods af valgløfterne, og derved er der ved at blive skabt et moderne pjalteproletariat.

Amalie Lyhne, blogger, Berlingske:

Godt: At Thorning overtog den borgerlige regerings reformer og blandt andet har sænket skatten. Og løftebruddene: Vi har heldigvis ikke fået nogen betalingsring, ingen tvungen barsel for mænd og ingen ’Fair løsning’.

Dårligt: At regeringen alligevel ikke helt har turdet: Igen og igen har man udvandet dagpengereformen, så effekten er blevet mindre end tiltænkt.

Gitte Seeberg, generalsekretær, WWF:

Godt: Ordentligheden har fået mere plads, og blokpolitikken har lidt et knæk. Samtidig er Danmarks grønne førerposition befæstet, bl.a. med ambitiøse klima- og energimål og et bredt energiforlig.

Dårligt: Den grønne omstilling halter på transportområdet, og landbruget får stadig lov til at svine for meget.

Malene Trock Hempler, filosof:

Godt: Den kriminelle lavalder blev hævet til 15 år. Børn med udfordringer skal hjælpes uden kriminalisering.

Dårligt: Idéforladtheden og forfladigelsen af den politiske retorik. Politiske visioner er erstattet med nødvendighedens politik. Det undergraver selve det politiske, som indebærer valg mellem forskellige fremtidsforestillinger.

Anne Sophia Hermansen, tv-vært og debattør:

Godt: Skattereformen. Jeg er ikke en af dem, der betaler min skat med glæde. Jeg betaler den med penge, så enhver reform, der lader borgerne beholde flere af deres egne penge, ser jeg positivt på.

Dårligt: Salget af Dong-aktier til Goldman Sachs. Salget var en skandale og udstillede ikke kun Corydons inkompetence, men også, at vi mangler en kritisk erhvervspresse i Danmark. Vores erhvervsjournalister ligger næsten mere i ske med erhvervslivet end Billed-Bladet med kongehuset.

Abdel Aziz Mahmoud, journalist, tidl. vært, DR:

Godt: Afskaffelsen af pointsystemet ved familiesammenføring. Prøv lige at tygge på den! ’Du får point nok for din kone. Nej tak, dit barn er ikke noget værd!’. Ad.

Dårligt: Thornings citat »Kommer du til Danmark, skal du arbejde«. Øh ja, hvorfor skulle jeg ikke ville det? Hvis du forventer lort, får du lort.

Bettina Post, socialrådgiver:

Godt: Afskaffelsen af ’fattigdomsydelserne’. De var minimalt beskæftigelsesfremmende og maksimalt problemskabende for kontanthjælpsmodtagerne.

Dårligt: Fremdriftsreformen. Det pres, den lægger på vores unge, for at de skal spurte igennem ungdomslivet for i ekspresfart at blive voksne, veluddannede skatteydere, er dybt destruktivt for et sundt ungdomsliv.

Christopher Arzrouni, debatredaktør, Børsen:

Godt: Regeringen fortsatte VK-regeringens reformer og fik f.eks. sænket selskabsskatten og kontanthjælpen for unge. Den solgte aktier i Dong og fik bremset den automatiske stigning i de offentlige ydelser.

Dårligt: Thorning har øget skatten på pension og gjort det sværere at spare op ved at begrænse mulighederne for ratepension og kapitalpension.

Eva Smith, dr.jur., professor emerita:

Godt: Man hævede den kriminelle lavalder til 15 år.

Dårligt: Man gennemførte den på mange måder fornuftige folkeskolereform så klodset, at man ikke fik lærerne med. At lærerne skal blive på skolen og forberede sig, er rent knæfald for den almindelige misundelse over, at lærerne havde ’fri’ kl. 14.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Svend Brinkmann, psykologiprofessor:

Godt: Regeringens generelle økonomiske ansvarlighed samt initiativerne på det grønne område, herunder Naturplan Danmark.

Dårligt: Regeringen omfavnende entydigt ideen om konkurrencestaten og gik derfor reformamok. Det kom til udtryk mange steder, f.eks. i folkeskolereformen, der har mere præstationsorientering end dannelse og medborgerskab.

Signe Løntoft, journalist:

Godt: Man afskaffede straks starthjælpen og kontanthjælpsloftet. Det må ikke blive normen, at kronisk syge eller arbejdsløse ikke har råd til at gå til tandlæge eller holde børnefødselsdag. Socialpolitisk er der markant forskel på regeringen og oppositionen – se bare, hvordan Lars Løkke forsøger at gøre kontanthjælpen til valgtema.

Dårligt: En socialdemokratiskledet regering sagde nej til EU-skat på finansielle transaktioner. Den globale ulighed er et kæmpe problem, som også har konsekvenser for os. Det giver mening at bekæmpe den med en skat målrettet kortsigtet spekulation.

Ritt Bjerregaard, tidl. S-minister:

Godt: Flere er kommet i arbejde, der er færre fattige børn, miljø er blevet prioriteret med grøn omstilling, fødevaresikkerhed, ny folkeskolereform.

Dårligt: Salget af Dong til bl.a. Goldman Sachs og afvisningen af, at Folketinget kunne få dokumenterne at se.

Jens Jonatan Steen, chefredaktør, Netavisen Pio:

Godt: Den styrkede indsats mod social dumping. Der er stadig lang vej endnu, men sikkerhedskort, kontrol med udenlandske virksomheder og udbredelse af arbejdsklausuler har skabt afgørende synlighed for den stigende utryghed, som mange danskere oplever på arbejdsmarkedet.

Dårligt: Salget af Dong-aktierne til Goldman Sachs. Salget havde en enorm symbolsk betydning, fordi netop denne type banker er med til at underminere vores økonomi, og fordi man flytter den demokratiske indflydelse væk fra den danske befolkning.

Sørine Gotfredsen, præst og debattør:

Godt: At Thorning har fastholdt den økonomiske reformstrategi, som allerede var i gang under VK-regeringen.

Dårligt: Måden, loven om homovielser blev presset ned over folkekirken på. Her så man for alvor Radikale Venstres værdirelativistiske korstog.

Lars Trier Mogensen, kommentator og radiovært:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Godt: Det bedste har været de forsvindende små, men vigtige fremskridt, hvor der er blevet gjort op med VKO-blokkens krig mod underklassen, f.eks. afskaffelsen af fattigdomsydelsen.

Dårligt: Det værste har været den teknokratiske principløshed, som desværre har betydet, at ministrene én for én er blevet ædt op indefra af et lukket embedsvælde uden social retfærdighedssans.

Alen Meskovic, forfatter:

Godt: Det må uden tvivl være homoseksuelles ret til vielse.

Dårligt: Salget af dele af Dong, som tilsyneladende foregik under mystiske omstændigheder

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden