Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vor tids teologi konkurrerer ikke med videnskaben

Kritikken af videnskabsministeren er domineret af fantasier om, hvad teologisk videnskab er.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Religionshistorikerne Jens-André P. Herbener og Mikael Rothstein har aldrig lagt skjul på, at de ikke kan fordrage kristendommen, folkekirken og mest af alt faget teologi.

I det seneste indlæg (Politiken 7.7.) er skytset så rettet mod den nye forsknings- og uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen, der tror, at Gud har skabt verden.

LÆS DEBATINDLÆGGET

Ifølge de to religionshistorikeres begreber er Lunde Larsen derfor kreationist og udgør som sådan et anslag mod viden og erkendelse.

Paradoksalt nok, når man er minister for netop forskning og uddannelse.

Herbener og Rothstein angriber imidlertid ikke kun det, der forhåbentlig bare er en karikatur af ministerens verdensbillede.

Med trættende forudsigelighed angriber de atter en gang også det, der ikke blot er en karikatur af, men en ren fantasi om, hvad teologisk tænkning og den teologiske videnskab egentlig er.

I sig selv forudsætter den teologiske tænkning ikke, at der findes en Gud

Det er gået hen over hovedet på de to, at mange filosoffer og teologer i dag tillægger mytiske forestillinger en værdi som poetiske tolkninger af mennesket og verden, der ikke konkurrerer med geologiske og biologiske videnskaber, men udtrykker ideer om eksistensen.

De to skelner derfor ikke mellem naiv kreationisme, som vil erstatte videnskab med skabelsesmytologier, og skabelsestro, der ser skabelsesmyter som udtryk for menneskers tolkninger af deres oprindelse og egen livshistorie.

De tror naivt på, at deres religionsvidenskab kan overflødiggøre disse tolkninger, og derfor skelner de heller ikke mellem mytologi som primitiv videnskab og mytisk-poetisk indsigt. Begge dele er for dem lige illusoriske.

Samtidig lukker de øjnene for, at der i nutidig teologi foregår en filosofisk og dogmatisk gennemtænkning af den kristne traditions myter og begreber om Gud, som ikke bare handler om at skabe orden i mytologiske forestillinger, som roder.

Det er en kritisk gennemtænkning, der ofte på temmelig radikal vis problematiserer traditionens (og samtidens) forestillinger.

LÆS MERE

I sig selv forudsætter den teologiske tænkning ikke, at der findes en Gud, men den forudsætter naturligvis, at der på forhånd findes forestillinger, begreber osv. om Gud, ligesom også religionsvidenskaben forudsætter, at der findes religion, selvom religionsforskerne måske ikke rigtig ved, hvad det er.

Vor tids teologi, som vi kender den i Danmark, er historisk kritik, bibelkritik, komparativ religionsanalyse, religionskritik, tværfagligt samarbejde med religionssociologi og antropologi, historievidenskab, religionspsykologi, undersøgelser af forholdet mellem naturvidenskab og teologi osv.

Det er naturligvis et syrebad at komme igennem, hvis man kommer slæbende med mytologiske fantasier, der aldrig for alvor er blevet udfordret.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden