Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Debat

Vor tids teologi konkurrerer ikke med videnskaben

Kritikken af videnskabsministeren er domineret af fantasier om, hvad teologisk videnskab er.

Debat

Religionshistorikerne Jens-André P. Herbener og Mikael Rothstein har aldrig lagt skjul på, at de ikke kan fordrage kristendommen, folkekirken og mest af alt faget teologi.

I det seneste indlæg (Politiken 7.7.) er skytset så rettet mod den nye forsknings- og uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen, der tror, at Gud har skabt verden.

LÆS DEBATINDLÆGGET

Ifølge de to religionshistorikeres begreber er Lunde Larsen derfor kreationist og udgør som sådan et anslag mod viden og erkendelse.

Paradoksalt nok, når man er minister for netop forskning og uddannelse.

Herbener og Rothstein angriber imidlertid ikke kun det, der forhåbentlig bare er en karikatur af ministerens verdensbillede.

Med trættende forudsigelighed angriber de atter en gang også det, der ikke blot er en karikatur af, men en ren fantasi om, hvad teologisk tænkning og den teologiske videnskab egentlig er.

I sig selv forudsætter den teologiske tænkning ikke, at der findes en Gud

Det er gået hen over hovedet på de to, at mange filosoffer og teologer i dag tillægger mytiske forestillinger en værdi som poetiske tolkninger af mennesket og verden, der ikke konkurrerer med geologiske og biologiske videnskaber, men udtrykker ideer om eksistensen.

De to skelner derfor ikke mellem naiv kreationisme, som vil erstatte videnskab med skabelsesmytologier, og skabelsestro, der ser skabelsesmyter som udtryk for menneskers tolkninger af deres oprindelse og egen livshistorie.

De tror naivt på, at deres religionsvidenskab kan overflødiggøre disse tolkninger, og derfor skelner de heller ikke mellem mytologi som primitiv videnskab og mytisk-poetisk indsigt. Begge dele er for dem lige illusoriske.

Samtidig lukker de øjnene for, at der i nutidig teologi foregår en filosofisk og dogmatisk gennemtænkning af den kristne traditions myter og begreber om Gud, som ikke bare handler om at skabe orden i mytologiske forestillinger, som roder.

Det er en kritisk gennemtænkning, der ofte på temmelig radikal vis problematiserer traditionens (og samtidens) forestillinger.

LÆS MERE

I sig selv forudsætter den teologiske tænkning ikke, at der findes en Gud, men den forudsætter naturligvis, at der på forhånd findes forestillinger, begreber osv. om Gud, ligesom også religionsvidenskaben forudsætter, at der findes religion, selvom religionsforskerne måske ikke rigtig ved, hvad det er.

Vor tids teologi, som vi kender den i Danmark, er historisk kritik, bibelkritik, komparativ religionsanalyse, religionskritik, tværfagligt samarbejde med religionssociologi og antropologi, historievidenskab, religionspsykologi, undersøgelser af forholdet mellem naturvidenskab og teologi osv.

Det er naturligvis et syrebad at komme igennem, hvis man kommer slæbende med mytologiske fantasier, der aldrig for alvor er blevet udfordret.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce