Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat

Tyskland har tjent fedt på Grækenland

Merkels moralisering over for Grækenland er dobbeltmoralsk og hyklerisk.

Debat

Der er utrolig megen moralisering over for de stakkels grækere i forbindelse med deres statsgældskrise, og Grækenland bærer da også et stort ansvar for deres egen situation. Der er ingen tvivl om, at de skal gennemføre reformer af bl.a. skat og pensionsalder samt den omfattende korruption til livs.

Men en stor del af den moralisering, som Tysklands kansler Merkel fører an med, er der overhovedet ikke grundlag for. Faktisk er det ret dobbeltmoralsk og hyklerisk, men det taler man sjældent om. Tyskland har nemlig igennem mange år tjent rigtig meget på Grækenland. Det er sket ad tre kanaler:

For det første har Tyskland, siden Grækenland indtrådte i euroen, tjent flere hundrede mia. kr. på samhandlen med grækerne. Det skyldes i høj grad en objektiv valutarisk tysk konkurrenceevnefordel på grund af euroen. Disse overskud akkumulerer til meget mere, end Tyskland nogensinde risikerer at tabe på Grækenland. For det andet har der været en stor kapitalflugt ud af Grækenland, hvor velhavende græske skibsredere, spekulanter m.fl. har flyttet penge – heriblandt penge unddraget beskatning i Grækenland – til bl.a. tyske banker.

Skal Grækenland betale sin gæld tilbage, vil det tage omkring 40 år. Men det er ikke klogt eller rimeligt at lade børn og ufødte børn lide under forældres forkerte beslutninger

Vi kender ikke størrelsen af disse beløb, men det er givetvis enormt mange milliarder euro. For det tredje har tyske og andre landes banker tjent udlånene til Grækenland hjem i kraft af høje renter. Næsten ågerrenter set i lyset af andre landes negative renter og deflation.

LÆS DEBAT

Grækenlands krise har stået på i mange år, hvilket man – trods nogle falske tal – tydeligt kunne se på statistikkerne. Da bankerne foretog udlånene, må de have vidst, at der var en stor risiko, men de har formentlig kalkuleret med, at Den Internationale Valutafond, EU og Den Europæiske Centralbank i sidste instans garanterer lånene.

Det er trist, at man skal pege specielt på Tysklands fortid og erindre om, at de aldrig har betalt deres gæld tilbage efter Anden Verdenskrig. Men dels må de og vi lære af historien, for det var jo en kæmpe succes på langt sigt at eftergive tyskernes gæld i 1953 endda med Marshallhjælp oveni. Dels er Merkel selv ude om det, når det især er hende, der moraliserer over for grækerne og har stået i spidsen for spareprogrammer, som blot har fattiggjort Grækenland yderligere. Sagt med chefen for Valutafondens og selveste præsident Obamas ord: »Nu må mishandlingen af Grækenland høre op«.

Skal Grækenland betale sin gæld tilbage, vil det tage omkring 40 år. Men det er ikke klogt eller rimeligt at lade børn og ufødte børn lide under forældres forkerte beslutninger. Det kan, som vi så ved Versaillesfreden efter Første Verdenskrig, danne grobund for politisk ekstremisme. Det havde man lært af efter Anden Verdenskrig. Det må vi aldrig glemme.

LÆS LEDER

Fremgang og gældsbyrdelettelse kræver økonomisk og politisk disciplin i Grækenland, hvilket man nu kan håbe på, eftersom de nærmest er sat under administration. Men det kræver også, at vi andre ser på hele problemstillingen ud fra et ikkemoraliserende langsigtet rationalt nationaløkonomisk helhedssyn, herunder at nogle lande har tjent fedt på Grækenland igennem årene.

Dertil kommer det måske vigtigste af det alt sammen: Det politiske perspektiv, at vi nødig skulle kaste grækerne i armene på nynazister og Putin.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce