Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto. Martin Lehmann

Foto. Martin Lehmann

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ærlig talt, det er bare ikke cool at ryge

Lad os gøre op med en af kulturens mest sejlivede myter om, at man bliver mere cool eller rå af en cigaret i mundvigen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis man lige mangler det sidste på et billede, er det altid nemt at stikke personen en smøg i munden. Så ser alle cool ud«.

Sådan lød det fra en dansk moderedaktør, da han skulle forklare, hvorfor der i år 2015 stadig er billeder af personer med cigaretter i de glittede danske magasiner. Ordene stod selvfølgelig ikke alene, men det gør symbolikken om den cool cigaret absolut heller ikke.

Med ikoner, der strækker sig lige fra den forførende femme fatale med sit cigaretrør til den vejrbidte cowboy med den hjemmerullede smøg, er historien fuld af idoliserede rygere. Derfor kan en moderedaktør stadig finde på at byde sine læsere en smøg på side 2. Men hvis ikke vi tager et endeligt opgør med den seje smøg, får vi heller ikke stoppet de unge, som selv i dag begynder at ryge.

En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at halvdelen af eleverne på landets ungdomsuddannelser ryger – samme antal, som for 20 år siden. Det er alt for mange, specielt set i lyset af, at jo tidligere du begynder at ryge, des større er risikoen for, at du bliver ved. Unge ved godt, at det er usundt, men selv om de er vokset op på et oplyst grundlag, vælger de stadig cigaretten til.

Antallet af unge rygere tvinger os som samfund til at spørge, hvad mere der skal til for at sikre, at vores kommende generationer ikke bliver rygere. Selv om vi på mange parametre har gjort det godt, har vi stadig ikke gjort det godt nok. Det viser tallene med al tydelighed.

En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at halvdelen af eleverne på landets ungdomsuddannelser ryger

Indtil nu har fokus været på sundhedsoplysning, restriktioner og aldersgrænser. Tiltag, der beviseligt har en effekt på både antallet af rygere og passiv rygning, men hvis potentiale vi ikke har udnyttet til fulde. Så vi bliver nødt til at se på andre grunde til, at unge stadig begynder at ryge. Og her er der ingen tvivl om, at vi må fjerne den lighed, mange stadig ser mellem at være den seje i klassen og dét at være ryger.

Det bliver en hård kamp, for vi er oppe mod en af kulturens mest sejlivede myter. Direkte adspurgt vil meget få unge eller voksne se en cigaret som cool. Men sætter man den i munden på en ung person, der står lidt ligegyldigt lænet op ad en væg, er sagen en anden. Rygning er gennem så mange år blevet vist og markedsført som frihedssymbol, at de fleste kan se ovenstående for sig.

Vi vil gerne sætte spørgsmålstegn ved den norm og forestilling. Skal vi fortsat sidestille cigaretten med de mange andre klassiske symboler på oprør og rock’n’roll som f.eks. læderjakken, guitaren og motorcyklen?

LÆS MERE

I en ny kampagne, ’Cool uden røg’, gør Kræftens Bekæmpelse op med forestillingen om, at rygning er cool. En lang række af Danmarks kendte kulturpersonligheder er fotograferet som klassiske rockstjerner. Men i stedet for en cigaret har de en slikkepind i munden. Det virker umiddelbart fjollet, men det tydeliggør, hvor lidt det betyder for en persons attitude, hvad de har i mundvigen. Attituden sidder ikke i tobakken, og derfor er det også på tide at rejse en debat om, hvorfor kulturens unge idoler i år 2015 stadig ofte bliver fremstillet som rebelske rygere.

I USA har der i mange år været en klar bevidsthed om den magt, som medier og idoler har i forhold til rygning. Her er man opmærksom på, at musikere og skuespillere ikke alene er kunstnere med al den kunstneriske frihed, som det indebærer, men også rollemodeller. Rollemodeller, der kan påvirke især den unge del af befolkningen på godt og ondt. Den bevidsthed har vi også brug for i Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rygning er gennem så mange år blevet vist og markedsført som frihedssymbol

Forskning viser, at unge, der ser cigaretter på film og tv, har større risiko for at begynde at ryge. Så lad os gøre op med den rygmarvsreaktion, det er for mange, at en person bliver mere cool eller rå, hvis vi giver dem en smøg i munden. Det kan altså tænkes bedre og mere originalt. Og vi skylder vores børn og unge at gøre forsøget.

Cigaretter i medierne er ikke problemets kerne. De er blot et udtryk for, at vi som samfund sidder med hænderne i skødet og ser til, at unge begynder at ryge. Men hvis vores passivitet er medvirkende til, at halvdelen af en årgang selv i år 2015 bliver rygere, skal vi så ikke smøge ærmerne op og give de kommende generationer chancen for en røgfri fremtid?

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden