Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fedme er ikke noget, man selv vælger

Næsten ingen sygdomme eller sundhedsrelaterede tilstande har kun én årsag. Heller ikke fedme.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Magnus Denlow, medlem af Liberal Alliances Ungdom, foreslår i Politiken 9.10., at tykke mennesker selv skal betale for fedmeoperationer.

LÆS INDLÆGGET

Holder forudsætningerne for Magnus Denlows ræsonnement, og er han parat til at tage konsekvenserne af sit synspunkt? Er fedme noget, man vælger? Svaret er nej, næsten ingen sygdomme eller sundhedsrelaterede tilstande har kun én årsag. Adfærden kan spille en rolle, men er aldrig den eneste grund til en given tilstand eller sygdom, f.eks. fedme, lungekræft eller en hjertekar-sygdom.

Årsagerne til svær overvægt vil også være flere. Ud over om man bevæger sig, og hvad man vælger at spise, kan man være genetisk disponeret for at tage på i vægt, og hvis omgivelserne f.eks. medfører, at mad bliver lettere tilgængelig, usundere og bevægelse mindre nødvendigt, fører det nemt til, at flere bliver tykke.

Der er megen forskning, der tyder på, at vi påvirkes mere af vores omgivelser, end den liberale teori udsiger

Selv om mange af os gerne vil tro, at vi bestemmer suverænt over vores adfærd, er der megen forskning, der tyder på, at vi påvirkes mere af vores omgivelser, end den liberale teori udsiger. Det kan forklare, at flere mennesker i visse sociale grupper, især de kortuddannede, er tykke. De, der har mange tykke venner, er også ofte selv overvægtige. Dertil kommer faktorer, som vi endnu ikke kender, men som der forskes i.

LÆS DEBAT

Det er bemærkelsesværdigt, at stigningen i andelen af svært overvægtige er kommet så pludseligt, og de årsager, vi kender i dag, er ikke nok til at forklare den. At udnævne selvvalgt adfærd som den eneste årsag er således desværre udtryk for manglende viden.

Når man desuden tænker på, hvordan svært overvægtige behandles af deres omgivelser, er det næppe sandsynligt, at mange af dem selv har valgt at blive eller forblive tykke og slet ikke så tykke, som man skal være for at få en operation. Man skal være meget svært overvægtig, dvs. have en bmi på over 50, for at få en offentligt finansieret fedmeoperation. Løsningen er ikke engang at opfordre folk til at tabe sig, mange undersøgelser viser, at når man først har taget på i vægt, er det for de fleste umuligt at tabe sig, uanset hvor motiverede de er.

Hvad er konsekvenserne af Denlows forslag? Skal lidelser, som har et element af adfærdsmæssige årsager, også behandles på de syges egen bekostning? Brækkede ben efter skiulykker og andre sportsskader? Diabetes? Lungekræft? Hjerte-kar-sygdomme? Da alle sygdomme og andre lidelser som sagt har mange årsager, giver det ikke særlig god mening at udvælge én, adfærden, og så lade den ligge til grund for tildeling af ydelser.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden