Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Søren Bjerre var heldig at finde en lejebolig til 6.800 kr, 28m2 eksl. forbrug. Københavns huslejenævn afviser, at den er for dyr. Kilde: Politiken tv / Peter Vintergaard

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inger Støjberg blokerer for billige boliger i København

I København er vi parate til at skabe flere billige boliger, men vi kan ikke løfte opgaven, hvis regeringen ikke giver os de fornødne redskaber.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ingen nyhed, at der mangler billige boliger i København. Hverken når det gælder hjemløse, som boligminister Inger Støjberg (V) for nylig satte fokus på ved at understrege over for samtlige kommunalbestyrelser i landet, at det er kommunernes opgave at finde boliger til landets hjemløse.

Ej heller når det gælder flygtninge og indvandrere, som på regeringens initiativ nu får en voldsomt nedsat integrationsydelse, så de er nødsaget til at finde de billigste boliger på markedet for at få tag over hovedet.

Eller når studerende med faste mellemrum og senest i denne uge råber højt, fordi der mangler studieboliger, der er til at betale på en SU.

LÆS STUDERENDE

Sandheden er, at vi i København arbejder hårdt og målrettet for at skaffe billige boliger til både hjemløse, flygtninge og studerende. Vi har netop indgået partnerskaber med tre almene boligselskaber, som skal føre til billigere almene boliger – op mod 2400 af slagsen.

Alene til ungdomsboliger har vi i øjeblikket afsat tæt på en kvart milliard kroner, og knap 1900 ungdomsboliger er på vej. Det løser dog langt fra problemet med manglen på ungdomsboliger, det er jeg fuldt ud bevidst om.

Jeg må samtidig beklage over for Jonas Nikolas Nikolajsen, som har skrevet indlægget i Politiken om studerendes boligmangel, og andre studerende uden tag over hovedet, at mine kolleger herinde på rådhuset ikke har samme ambitioner om at etablere 10.000 nye ungdomsboliger over de næste ti år.

Men det store problem lige nu ligger faktisk ikke på Københavns Rådhus, men på Christiansborg. Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at annullere den lov, som giver os mulighed for at stille krav om 25 procent almene boliger i forbindelse med, at vi skaber nye muligheder for at bygge boliger i København.

F.eks. kommer der almene boliger i den kommende Carlsberg Byen, ligesom der er almene boliger på vej på Teglholmen og Nordhavn. Dermed får vi skabt en blandet by med plads til både studerende, hjemløse og flygtninge ved siden af børnefamilier, direktører og pensionister. Alle sammen i samme kvarter i stedet for at være opdelt i isolerede udsatte byområder og rigmandsghettoer.

Hvis vi skal have ungdomsboliger i hele København, der er til at betale på en SU (lad os sige under 3500 kroner om måneden), så har vi brug for med planloven i hånden at kunne stille krav om almene boliger. Alternativt må ungdomsboliger blive noget, der kun findes som enklaver i Tingbjerg og Nordvest, og den retning har jeg ikke lyst til at føre København i.

Planlovens bestemmelse om billige boliger virker, og nu vil regeringen så tage det værktøj fra os. Et redskab, der ellers bliver værdsat af den almene boligsektor, private entreprenører og selvfølgelig os politikere, som gerne vil være med til at skabe boliger til folk med en lav indkomst, om det så er kontanthjælp, førtidspension, integrationsydelse eller SU, huslejen skal betales med.

Antallet af hjemløse er stigende, viser den seneste rapport fra SFI. I år har vi modtaget rekordmange flygtninge, som har behov for et sted at bo. Hos de to parter, som organiserer studieboligerne i København, meldes der også om en stigning i antallet af ansøgere, som har akut brug for tag over hovedet. Studerende som lever på sofaer og på velvilje fra medstuderende og venner. Både hjemløse i traditionel forstand og de hjemløse studerende lever i uvished, som tærer på kræfter og overskud. Inger Støjbergs løsning er et notat, som redegør for de muligheder, vi i kommunerne i forvejen har for at »tilvejebringe boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere«, som der så stringent står i brevet.

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Problemet er, at de værktøjer ikke giver os flere boliger at henvise til. Boligministeren må være sit ansvar bevidst og hjælpe kommunerne med værktøjer til at sikre billige boliger, da det jo er helt tydeligt, at de nuværende ikke er tilstrækkelige. Det viser tallene med al tydelighed.

Til at starte med kan Støjberg forhåbentlig se værdi i den planlov, hendes partifæller og støttepartier har travlt med at rulle tilbage. Ved at have muligheden for at stille krav om almene boliger i private nybyggerier får vi flere boliger til rådighed, så vi kan hjælpe de hjemløse, studerende og socialt udsatte med at få tag over hovedet.

Samtidig får vi skabt en blandet by i stedet for at skabe flere rigmandsghettoer. Ved at blande ressourcestærke og ressourcesvage københavnere får vi løftet levestandarden for dem, som har det allersværest, og med unge beboere i de nye bydele får kvartererne også liv og kant i stedet for at blive et øde sted.

Dette kan planloven hjælpe os med. Ydermere kunne boligministeren sørge for, at vi får anvisningsret til private lejemål, som ikke er muligt i dag. Det ville øge antallet af billige boliger, som vi kan anvise socialt udsatte til.

I København er vi parate til at påtage os ansvaret med at sikre penge til flere billige boliger. Men vi kan ikke løfte opgaven, hvis regeringen ikke giver os de fornødne redskaber.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden