Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tænk, hvis vi reagerede på terror med stilhed

Er det ikke netop i stilheden, at der åbnes op for, at begge parter kan overveje, hvad de egentlig har gang i?

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At blive mødt med stilhed i et skænderi kan være noget så provokerende. Fornemmelsen af at stå efterladt uden svar, mens man råber og ter sig åndssvagt, kan de fleste med et vist temperament genkende.

Selvfølgelig kan det være på sin plads at gå ind i et skænderi. Når andre går over grænsen og rammer vores værdighed, er modstand nogle gange nødvendigt. Men skænderiet karakteriseres ved at være uden vinder. Begge parter kommer så langt væk fra den oprindelige diskussion, at de hellere havde været situationen foruden.

LÆS DEBAT

Oprindelige årsager glemmes, mens skænderiet får lov at fortsætte – ofte med den eneste tilbageværende begrundelse, at man har skændtes længe.

I kampens hede er stilheden ofte den mest effektive modstand. Stilheden kan indeholde alskens signaler: vrede, sorg, overlegenhed, underdanighed, erkendelse, ubehag og afmagt. Hvad den signalerer, afgøres af både afsender og modtager. Men sikkert er det, at stilhed er kommunikation og bør anskues som en effektiv udenrigspolitisk strategi.

Væbnet og uhyggelig modstand mod den uretfærdige verdensorden kan ikke slås ihjel. Men modstanden kan mødes på mange måder

Når den politiske og offentlige debat stiller krav om svar, er vi nødt til at overveje stilheden. Har man nogensinde følt sig som den stærkeste part efter et skænderi, hvor man mistede besindelsen og gik over stregen, mens den anden så stille til? Er det ikke netop i stilheden, at der åbnes op for, at begge parter kan overveje, hvad de egentlig har gang i?

At møde fredagens forfærdelige handlinger med stilhed og is i maven kræver mere mod end nogen anden reaktion. Mod og styrke, som langtfra præger den type reaktioner, vi allerede ser begyndelsen på nu. Søren Espersen, Naser Khader og Anders Fogh Rasmussen henleder desværre snarere tankerne på varmblodig desperation.

Væbnet og uhyggelig modstand mod den uretfærdige verdensorden kan ikke slås ihjel. Men modstanden kan mødes på mange måder. Et skridt er at se fredagens begivenheder som en invitation til krig. Et andet skridt er at acceptere invitationen til krig. Et tredje, nødvendigt og mere effektivt skridt er slet og ret at ignorere invitationen og sige nej tak.

SE FOTOSERIE

Hvorfor acceptere en invitation til et skænderi, man hellere vil være foruden? Kunne vi overveje, om skænderiet er besværet værd?

Vi kunne overveje, om ikke stilhed er det mest effektive middel.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden