Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat

Skal sygehuslægen vide, at patienten har været sin kone utro?

Vi må ikke underkende betydningen af det lukkede rum mellem praktiserende læger og patienter.

Debat

I disse dage udspilles en kamp på pen og papir om patienternes ret til fortrolighed og om det lukkede rum hos egen læge.

På den ene side står patientforeninger som Danske Patienter, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse med direktør Leif Vestergaard i spidsen. På den anden side har vi de praktiserende lægers organisation.

Kræftens Bekæmpelse mener, det er afgørende, at de personfølsomme sundhedsdata, der indsamles, behandles fortroligt og anvendes til redelige formål, men samtidig ønsker man, at data fra egen læge skal flyde frit mellem alle systemer. Kræftens Bekæmpelse mener, at der er behov for, at data fra almen praksis indsamles og gøres tilgængelige som grundlag for regionernes planlægning og kvalitetsudvikling samt for forskning på linje med oplysninger fra andre dele af sundhedsvæsenet.

Tavshedspligten mellem læge og patient er lige så vigtig, som kildebeskyttelsen er for journalisten.

Patientforeningerne er med andre ord villige til at sælge ud af dine personoplysninger, så viden om dig – helt legitimt – kan hjælpe andre.

Problemet er, at man her helt tilsidesætter den fortrolighed, som er styrken mellem patienten og dennes familielæge. Skal sygehuslægen f.eks. vide, at patienten har været sin kone utro og er blevet podet for kønssygdom?

Tavshedspligten mellem læge og patient er lige så vigtig, som kildebeskyttelsen er for journalisten. Leif Vestergaard udtaler til Dagens Medicin, at det handler om fortrolighed mellem patienten og behandlerkæden og ikke kun mellem én læge og patienten.

Vi familielæger vil gerne samarbejde om patienten, men vi ved også, at hvis flere skal holde på en hemmelighed, er sandsynligheden for læk ligefrem proportional med antallet, der kender den. Det ved vi fra tidligere dataskandaler.

Vi må ikke underkende betydningen af det lukkede rum, og det handler ikke om, at de praktiserende læger befinder sig på en øde ø, som Vestergaard udtrykker det.

Som kommende praktiserende læge vil jeg gerne hjælpe dig ved, at vi sammen tager udgangspunkt i din livssituation, dine ressourcer og ønsker. Men det kræver i første omgang, at du tør henvende dig uden frygt og med sikkerhed for fortrolighed og bevaret tavshedspligt hos mig.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce