Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Roald Als.

Tegning: Roald Als.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udflytning er en hovedløs hovsaløsning

Regeringen burde i stedet holde liv i skoler og sygehuse i provinsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hykleriet er til at tage og føle på, når erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) kommer marcherende og vil redde landdistrikterne. Danmark mangler sammenhængskraft, kan man forstå på ministeren, og det løses bedst ved at flytte 3.900 statslige arbejdspladser til en pris på flere milliarder. Udflytningen er et hovedløst og symbolpolitisk forsøg på at hele et sår, regeringen selv har været med til at rive op. Provinsen har det elendigt, og Venstre bærer en stor del af skylden. Det var Venstre, der knækkede halsen på hundredvis af landsbyskoler og dermed de facto drejede nøglen om på de omkringliggende landsbysamfund.

Ligeledes lukkede og centraliserede man uddannelsesinstitutioner, administration og sundhedsvæsenet over hele landet i centraliseringens og stordriftsfordelenes navn, og man øgede den gennemsnitlige afstand til skole, rådhus og sygehus betragteligt.

Værre er det, at den milliarddyre udflytning kommer til at forslå som en skrædder i helvede. For det første skal man stadig til en af de store uddannelsesbyer for at få en uddannelse, der kvalificerer én til en stilling i embedsværket. Sandsynligheden for, at de nye medarbejdere efter endt uddannelse vælger at pendle til jobbet i Næstved eller Billund, er overhængende.

For det andet løfter man ikke de områder, der reelt har brug for det. Kommuner som Lolland, Odsherred og Morsø kunne virkelig bruge et skud energi, men har fået absurd lidt ud af regeringens ’intelligente’ udflytningsplan.

LÆS MERE:

For det tredje er mange af udflytningerne meningsløse: Flytningerne af små institutioner som Statens Værksteder for Kunst og Rådet for Socialt Udsatte til henholdsvis Helsingør og Rønne er helt til grin – de skaber næsten ingen arbejdspladser, men er hundedyre og bomber de faglige miljøer tilbage til nul.

Meningen var vel, at folk skulle bo i provinsen – ikke blot arbejde der?

Ministeren påstår, at der ikke må være en overrepræsentation af statslige arbejdspladser i København. Er det ikke det, vi har en hovedstad til? Selvfølgelig kan man decentralisere til en vis grad, men hvis man tror, arbejdspladser sådan uden videre kan flyttes væk fra deres faglige netværk og den viden, der er oplagret heri, så har man misforstået, hvordan vidensarbejde fungerer.

LÆS MERE:

Meningen var vel, at folk skulle bo i provinsen – ikke blot arbejde der? I stedet for en milliardudskrivning for 3.900 arbejdspladser kunne man have holdt liv i landsbyskoler, sygehuse og andre institutioner, som faktisk var med til at skabe både arbejdspladser og liv i provinsen.

Se, det havde været intelligent.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden