Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er det flygtningenes skyld, at politikerne gør flere danskere fattige?

Det er en svinestreg at bruge budskabet om, at det vil forringe vilkårene for ’vores egne’, hvis vi tager os ordentligt af mennesker på flugt.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I november deltog jeg i en debat på P1 i anledning af regeringens beslutning om at indkvartere flygtninge i teltlejre. Venstres integrationsordfører og folketingspolitikere fra DF og SF deltog også. Hvor DF’eren var klar i mælet om sit ønske om at holde flygtninge ude af Danmark, var venstremandens formuleringer mere uldne.

Muligvis var det modvilje mod at fremstå alt for kynisk over for mennesker med ret til at få asyl, som fik ham til at veksle mellem argumenter, der lignede DF’s, og appelleren til vælgernes sunde fornuft: Det handlede ikke kun om at holde folk ude, men også om rigets økonomi.

Da jeg fremførte det synspunkt, at det er et spørgsmål om politisk vilje og prioritering at finde de fornødne ressourcer, var det som at trykke på en knap. Svaret faldt prompte og koordineret som en pas de deux fra DF og Venstre: Hvem skal pengene så tages fra? Fra de syge, de fattige, de gamle?

Præcis samme automatsvar kan man høre i en hvilken som helst debat om flygtninge. Ønsker man at tage ordentligt imod flygtninge, mødes man gerne af svar som: Vi skal hjælpe vores egne først. Ved du, hvor lidt en folkepensionist har om måneden? Hvorfor skal flygtninge have boliger, når antallet af hjemløse stiger?

At uligheden i samfundet vokser, er sandt. At flere kommer til at leve i fattigdom ligeså. Men det er ikke flygtningenes skyld. Det er ikke dem, der har valgt at lave en kontanthjælpsaftale med både loft, timekrav og mindre mulighed for at holde ferie.

En aftale, der bl.a. betyder, at kontanthjælpen for enlige forsørgere reduceres med mere end 20 procent, med det erklærede formål for øje at der skal være mærkbar forskel på at være ledig og i arbejde. Det vil føre til en fattigdom, vi ikke har set i Danmark i mange år. Det rammer kontanthjælpsmodtagere med helbredsmæssige, sociale og psykiske problemer hårdest, og intet tyder på, at det får nævneværdig effekt på beskæftigelsesgraden.

Det er heller ikke flygtningenes skyld, at antallet af hjemløse bliver ved at stige. Det er en konsekvens af, at fattigdommen stiger, at misbrugsbehandling forringes, og at psykiatrien i årevis er blevet nedprioriteret. At der bliver flere fattige, skyldes ikke engang, at det er så trange tider, at vi alle må spænde livremmen ind. Eller at flygtningestrømmen er så kostbar, at bunden går ud af pengekassen.

En vittighed lyder sådan her: En flygtning, en arbejder og en rigmand sidder ved et bord med 10 kager. Rigmanden tager 9 af dem, hvorpå han siger til arbejderen: »Hold øje med flygtningen, han vil stjæle din kage«

I løbet af de seneste 15 år er den rigeste tiendedel af danskerne blevet næsten 30 procent rigere, mens den fattigste tiendedel er blevet 1 procent fattigere. Den mest velhavende procent af danskerne ejer næsten en tredjedel af alle værdier. Alligevel har regeringen varslet topskattelettelser, nedsat registreringsafgiften på biler og motorcykler markant og valgt at fastfryse grundskylden. Samtidig tilføres midler til statskassen ved bl.a. at beskære ulandsbistanden og lave massakrelignende besparelser på uddannelsesinstitutionerne. Den satspulje, som støtter de mest socialt udsatte, har aldrig været mindre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De svageste gamle får det heller ikke nemmere: Også de ældreglade DF’ere stemte for et finanslovsforslag, der reducerer boligydelsen for de svageste pensionister; siden trak de i land for at udskyde beslutningen lidt. Og selv om der er blevet indført en såkaldt værdighedsmilliard, der skal løfte ældreomsorgen, ændrer det ikke på, at mange kommuner samtidig skærer så voldsomt i udgifterne til de ældre, at det alligevel ender med en forringelse. Skulle man et øjeblik forledes til at tro, at samfundet sparer penge på at indlogere flygtninge i telte, korrigeres man af en svimlende og meget lidt klimavenlig varmeregning.

Det er en svinestreg, at budskabet om, at det vil medføre en forringelse i vilkårene for ’vores egne’, hvis vi tager os ordentligt af mennesker på flugt, bevidstløst ophøjes til sandhed, selv om det slet ikke passer. Det er essensen af propaganda: et systematisk forsøg på at kommunikere gennem nøje udvalgte perspektiver. Og det er vellykket propaganda, når det virker.

I dette tilfælde har det yderligere en uhensigtsmæssig effekt: Samfundets svageste grupper spilles ud mod hinanden, for de rigeste er tilsyneladende urørlige. En vittighed lyder sådan her: En flygtning, en arbejder og en rigmand sidder ved et bord med 10 kager. Rigmanden tager 9 af dem, hvorpå han siger til arbejderen: »Hold øje med flygtningen, han vil stjæle din kage«.

Regeringen sætter menneskerettigheder og retssikkerhed over styr for at holde flygtninge ude og i skak. Med de nyeste asylstramninger signalerer man, at børn hellere må dø i krigszoner, mens de venter på familiesammenføring, end at Danmark vil leve op til sin forpligtelse til at sikre retten til familieliv. Regeringen valgte også at overhøre FN’s flygtningehøjkommissariats advarsel om, at integrationsydelsen er diskriminerende. Det skaber en ny gruppe meget fattige, og det går hårdest ud over børnene. Fattigdom betyder udelukkelse fra fællesskaber, som andre tager for givet. Det modvirker integrationen og får ifølge eksperter ikke flygtninge hurtigere i job.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fordums snak om, hvordan man bedst hjælper mennesker på flugt, er forstummet. Uviljen til at modtage flygtninge kombineret med generel islamofobi skaber et tydeligt fjendebillede. Og hvem holder ikke gerne blikket på sin fjende? Set i det lys er regeringens strategi smart. For tror folk først på, at flygtninge er vores største problem, kan det være, de glemmer at holde øje med kynisme, forråelse og moralsk forfald i egne rækker, som er en langt værre fjende mod et menneskeligt, trygt og bare nogenlunde lige samfund.

Mennesker, der har mistet alt på flugt fra krig og rædsler, er ikke vores fjender. De er mennesker, som har brug for vores hjælp til at finde sikkerhed og fodfæste. Kan vi som privilegeret land i en urolig verden i det mindste ikke blive enige om, at der må være en moralens nedre grænse. Kan vi ikke minde hinanden om, at løgn og egoisme er fjenden iblandt os, og at den eneste gyldige modgift er at værne om evnen til at tage vare på hinanden og huske, at mennesker er født som lige meget værd.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden