Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stop med at skræmme danskerne fra at tage D-vitamin

Nej, det omdiskuterede vitamin er slet ikke farligt. Vi har faktisk brug for det.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allan Linneberg og Peter Schwarz har skrevet et skræmmende indlæg om D-vitamin (Pol. 20.1.) og giver hermed anledning til unødig bekymring hos rigtig mange danskere. At advare mod D-vitamin på denne måde svarer til at advare mod havregryn, fordi der er en lille risiko for at få det galt i halsen og dø heraf. En egentlig videnskabelig debat kan ikke rummes i et læserbrev, derfor vil vi nøjes med at fremføre følgende:

I dag ved vi, at stort set alle kroppens celler er afhængige af D-vitamin. Mangler vitaminet, kan cellerne ikke udføre helt centrale funktioner. D-vitamin dannes primært i huden, når vi rammes af solens ultraviolette stråler. Ældre mennesker og personer med mørk hud kan ikke udnytte solens stråler så effektivt og har derfor stor risiko for at mangle D-vitamin.

I de fleste undersøgelser er det mere end hver 3. dansker, som mangler D-vitamin, på trods af at mange anvender D-vitamin-tilskud. At skræmme befolkningen med en teoretisk og helt minimal risiko er urimeligt og kan meget vel medføre, at endnu flere kommer til at mangle D-vitamin. I det store perspektiv falder befolkningens D-vitamin-niveau. Det skyldes mindre udearbejde og mere tid bag glas, som de ultraviolette stråler ikke kan trænge igennem. Vi er derfor afhængige af andre kilder til D-vitamin.

At advare mod D-vitamin på denne måde svarer til at advare mod havregryn, fordi der er en lille risiko for at få det galt i halsen og dø heraf

Der findes mere end 65.000 artikler om D-vitamin. Imidlertid er der kun ganske få lodtrækningsundersøgelser, og resultaterne af disse er forskellige. Det er svært at gennemføre sådanne undersøgelser, idet deltagerne ændrer adfærd og øger indtag af D-vitamin, således at der ikke længere er klar forskel på D-vitamin og placebo.

Bedste bud er genetiske undersøgelser, men disse kan heller ikke give et endegyldigt resultat, og det kan derfor have lange udsigter at få klare svar. Hvis vi sætter os på vores hænder og venter på disse resultater, vil det være til skade for store dele af befolkningen. Endelig anføres det, at der er rapporteret skadevirkninger af at give børn D-vitamin.

I Danmark har vi for længst indført behandling med D-vitamin (10 mikrogram) til nyfødte børn og 2 år frem. Det har udryddet sygdommen engelsk syge, som medfører bløde knogler og skæve ben. Der er ikke registreret bivirkninger i forbindelse hermed.

Om meget høje koncentrationer af D-vitamin er skadelige for den ellers raske befolkning, er uafklaret. Men det er helt klart, at lavt D-vitamin-niveau er problematisk og langt hyppigere. Har man ikke en af de meget sjældne sygdomme, hvor omsætningen af vitamin D påvirkes, er det på det nærmeste umuligt at blive forgiftet. Så befolkningen kan roligt tage D-vitamin uanset alder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden