Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lærke Posselt (arkiv)
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

Solcreme. En ny dansk undersøgelse afliver bekymringen om, at danskernes forbedrede solvaner kan føre til D-vitaminmangel.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overraskede forskere: Brug af solcreme giver ikke underskud af D-vitamin

Brug af solcreme får mod forventning ikke kroppens niveau af D-vitamin til at falde hos børn og voksne, viser ny undersøgelse.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For ni år siden indledte Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden kampagnen ’Skru ned for solen mellem 12 & 15’, hvor man forsøger at få folk til at udvise en mere fornuftig adfærd i solen og nedbringe antallet af tilfælde af kræft i huden, som mere end 155.000 danskere lever med i dag. Kampagnen har fire enkle råd, hvor det handler om at søge skygge mellem 12 og 15, gå med solhat, tage beskyttende tøj på og bruge solcreme.

Men måske har kampagnen og kampen mod hudkræft en pris, som det på nuværende tidspunkt er svært at gennemskue konsekvenserne af. For hvad nu hvis solbeskyttelsen får produktionen af solskinsvitaminet D-vitamin til at falde under en kritisk grænse? For et underskud af D-vitamin er sat i forbindelse med en mulig risiko for at udvikle kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og sklerose.

Forældre og børn skal ikke bekymre sig med tanken om, at kroppen kan komme i stort underskud af D-vitamin

Det er derimod veldokumenteret, at D-vitamin spiller en vigtig rolle for børns vækst, og et underskud gennem barndommen kan øge risikoen for at udvikle knogleskørhed senere i livet. Det er et forhold, der bekymrer forældre, når de for eksempel på en sommerdag smører deres børn ind fra top til tå med solcreme.

For at blive klogere på den problematik har et dansk hold af forskere fra DTU, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse interviewet mere end 3.000 børn og voksne fra Kolding, Odense og København om deres solvaner og målt deres niveau af D-vitamin i blodet om foråret og om efteråret.

Tildækning giver mindre D-vitamin

Når det gælder de voksne, var konklusionen klar: De, som altid søger skygge mellem 12 og 15 eller tager langt tøj på, når de går ud i solen, har en mindre produktion af D-vitamin i blodet sammenlignet med voksne, som aldrig søger skygge eller dækker huden til med tøj. I gennemsnit var deres koncentration mellem 7 og 10 nmol/l lavere.

»Dette fald vil ikke betyde noget for de fleste danskere, som i forvejen har nok D-vitamin i blodet. Men det kan måske være kritisk for dem, der i forvejen har et lille lager af D-vitamin i kroppen. I vores undersøgelse var der knap 15 procent af deltagerne, hvor niveauet af D-vitamin var i underkanten«, siger seniorforsker Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelse, der står i spidsen for den aktuelle studie, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ’Nutrients’.

Det kommer ikke bag på forskerne, at voksne, som søger skygge eller går i langt tøj, får reduceret produktionen af D-vitamin. For det er solens ultraviolette stråler (UVB), der får huden til at producere 80-90 procent af det D-vitamin, kroppen forsynes med. Det foregår i de solrige måneder fra april til september, mens produktionen står stille i den mørke tid fra oktober til april.

Den lavere mængde af D-vitamin i forbindelse med at søge skygge eller gå i langt tøj tyder derimod ikke på at slå igennem på samme måde hos børn. »Vi ser en lignende tendens hos børn, men den er ikke statistisk signifikant. Så for nuværende ser det ikke ud til, at skygge eller lange ærmer får niveauet af D-vitamin til at falde hos børn, som vi ser det hos voksne«, siger Anja Olsen.

Myte om solcreme blev aflivet

Forskerne fik dog også en overraskelse. For brugen af solcreme fik ikke niveauet af D-vitamin til at falde hverken hos børn eller voksne som forventet. Tværtimod havde mange solcremebrugere høje D-vitaminniveauer i blodet.

»Det er overraskende, at brugen af solcreme, der beskytter huden mod de ultraviolette stråler, ikke får niveauet af D-vitamin til at falde, og at der blandt dem, der har meget D-vitamin i blodet, var en klar overvægt af solcremebrugere. Det fund var statistisk sikkert hos de voksne, og vi så den samme tendens hos børnene«, siger Anja Olsen og fortsætter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke, fordi der er en biologisk sammenhæng mellem det at tage solcreme på og produktionen af D-vitamin. Men det skyldes nok, at brugen af solcreme er et mål for, hvor meget man faktisk er ude i solen. For man tager ikke solcreme på, medmindre man går ud i solen i lang tid, og her viser erfaringerne jo, at man ikke altid får smurt hele kroppen ind eller kommer til at bruge en creme med for lav solfaktor«.

Seniorforskeren mener, at danskerne ikke skal bekymre sig om, at en fornuftig omgang med solen kan få en drastisk konsekvens for kroppens produktion af D-vitamin.

»Forældre og børn skal ikke bekymre sig med tanken om, at kroppen kan komme i stort underskud af D-vitamin, når man forsøger at beskytte huden mod de kræftfremkaldende ultraviolette stråler. For det tyder vores undersøgelse ikke på«, siger Anja Olsen.

DOKUMENTATION:Sun Exposure Guidelines and Serum Vitamin D Status in Denmark: The StatusD Study

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden