Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fjern momsen på behandling af stress

Stress udgør en af de absolut største trusler på det moderne arbejdsmarked.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udbredelsen af stress er vokset og nærmer sig en folkesygdom.

Op mod 300.000 danskere lider af alvorlig stress – og hver eneste dag er 35.000 sygemeldt fra arbejde.

Det er ikke bare menneskeligt, men også samfundsøkonomisk uholdbart – i kroner og øre snakker vi om en årlig samfundsomkostning på 14 milliarder.

ARBJEJDSPSYKOLOG

I dag ved vi, at en tidlig indsats mod milde symptomer kan afværge, at det udvikler sig til noget alvorligt med både mange sygedage og behandlinger til følge.

Men hvordan kan vi blive bedre til at forebygge stress – og sikre, at de stressramte kommer hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet?

Det er en problemstilling, som i den grad bør interessere alle tre parter, der i disse dage mødes for at forhandle aftaler om fremtidens arbejdsmarked og arbejdsmiljø.

Rundt om i kommunerne sker der allerede mange gode tiltag, når det handler om at forebygge og håndtere stress. For eksempel har København som den første kommune oprettet stressklinikker og tilbyder stressforløb for hundredvis af københavnere.

Det vil ikke blot gavne de mange stressramte, vi hjælper tilbage på arbejdsmarkedet, men også have en samfundsmæssig betydning, fordi det vil forebygge og forkorte stressforløb

Men ventetiden er månedslang, og risikoen er, at de stressramte bliver dårligere. Derfor vælger mange borgere at søge hjælp til at komme igennem et stressforløb ved private tilbud, f.eks. ved hjælp fra en psykoterapeut. Enten gennem deres forsikring, virksomhed eller ved at betale selv.

Et oplagt og konkret sted at starte for de tre parter er at sikre bedre vilkår for de borgere, der for egen regning søger hjælp til at håndtere stresssymptomer – for eksempel ved at fjerne momsen på behandlingen.

MICHAEL ZIEGLER

I dag bliver der ikke lagt moms på en række sundhedsbehandlinger eller forebyggelse af specifikke sygdomme som f.eks. angst og depressioner. Men da stress ikke bliver betegnet som en sygdom, bliver der lagt moms på behandlingen.

Dermed er der stor økonomisk forskel for den enkelte borger, alt efter om man søger hjælp til behandling af angst eller stress. Og det endda på trods af at man anslår, at ubehandlet stress i dag udløser over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.

Det er absurd og økonomisk uhensigtsmæssigt, når udgifterne til stress er så stort et samfundsøkonomisk problem. Derfor bør moms på behandling og forebyggelse af stress afskaffes.

Som minimum bør den fjernes i de tilfælde, hvor kommunen ikke kan tilbyde et stressforløb uden ventetid, så den enkelte har mulighed for at søge hjælp hos f.eks. privatpraktiserende psykoterapeuter.

Det vil ikke blot gavne de mange stressramte, vi hjælper tilbage på arbejdsmarkedet, men også have en samfundsmæssig betydning, fordi det vil forebygge og forkorte stressforløb. Det må interessere de tre parter.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden