Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken giver et forvrænget billede af stress i det offentlige

Der desværre er en tendens til, at man automatisk sidestiller travlhed og arbejdspres med stress.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken udpeger i mandagens leder Moderniseringsstyrelsen som skurken, der tilsyneladende er skyld i, at offentligt ansatte er stressede. Styrelsen bliver beskyldt for at have uindskrænket magt, være arrogant og inkompetent og i øvrigt være fortaler for et styringsparadigme, der udelukkende baserer sig på økonomisk rationalitet. Disse påstande kan ikke stå uimodsagte.

Baggrunden for lederen – oplevelsen af stress – er alvorlig nok. Mange offentligt ansatte oplever utvivlsomt et stort arbejdspres, når forandringer og reformer skal gennemføres, og når arbejdsopgaver skal udføres på nye måder. Det stiller krav til medarbejdernes omstillingsparathed og kompetencer.

LÆS INTERVIEW

Forandringer er en forudsætning for at kunne imødekomme borgernes behov og forventninger. Derfor skal forandring ikke kun ses som noget negativt og italesættes som den altoverskyggende årsag til stress. Nødråb om stress skal selvfølgelig tages alvorligt. Det kræver, at man behandler emnet med stor alvor og ikke, som der desværre er en tendens til, automatisk sidestiller travlhed og arbejdspres med stress. En udvandet anvendelse af stressbegrebet er med til at skjule de regulært stressramte, som har behov for hjælp.

Vi skal som arbejdsgivere fokusere på forebyggelse og håndtering af sygefravær som følge af stress. Her spiller lederne en væsentlig rolle. Medarbejderne er den vigtigste ressource for, at den offentlige sektor kan løse sine opgaver og skabe gode resultater til gavn for borgerne.

Forandringer er en forudsætning for at kunne imødekomme borgernes behov og forventninger. Derfor skal forandring ikke kun ses som noget negativt og italesættes som den altoverskyggende årsag til stress

Den gode arbejdsgiveradfærd handler derfor ikke kun om at frisætte ressourcer, både økonomiske og menneskelige, så skatteydernes penge bruges bedst muligt.

Den handler også om at skabe rammerne for en god kultur på arbejdspladsen, hvor dygtige og motiverede medarbejdere sammen skaber de gode resultater. I sit billede af Moderniseringsstyrelsen overser Politiken fuldstændig disse hensigter.

Det overses desværre også, at Moderniseringsstyrelsen har et tæt samarbejde med de faglige organisationer om at understøtte arbejdet med et godt psykisk arbejdsmiljø på de statslige arbejdspladser. Vi har netop ved overenskomstforhandlingerne i 2015 aftalt at igangsætte en fælles indsats for et godt psykisk arbejdsmiljø i staten. Det arbejde er nu godt i gang, og vi er bl.a. i gang med at etablere et fælles rejsehold.

LÆS DEBAT

Et godt arbejdsmiljø skabes lokalt på den enkelte arbejdsplads, i god dialog mellem ledere og medarbejdere, og ansvaret er fælles. Og som arbejdsgiver og overenskomstpart tager Moderniseringsstyrelsen selvfølgelig ansvar for at være med til at skabe gode rammer for dette lokale arbejde, som er en forudsætning for den nødvendige udvikling af den offentlige sektor.

Den offentlige sektor er et langt mere positivt og nuanceret billede end det, Politiken tegner i sin leder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden