Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi spiller hasard med ældres sikkerhed

Resultatstyringens tidstyranni sætter de ældres liv på spil.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden havde Henrik Hjortdal et debatindlæg med overskriften ’Vi smadrer de offentligt ansattes arbejdsglæde’ i Politiken. Det kan jeg kun give ham ret i. Men det er desværre ikke kun mine kollegers og min egen arbejdsglæde, der bliver smadret. Vi spiller hasard med de ældres sikkerhed på grund af resultatstyringens tidstyranni.

Som social- og sundhedsassistent (ssa) i hjemmeplejen får jeg hver dag en køreliste, hvor besøgene er remset op som en ren tjekliste af opgaver.

Vi spiller hasard med de ældres sikkerhed på grund af resultatstyringens tidstyranni

Besøgene ligger side om side som perler på en snor og helt uden hensyntagen til logikken i rækkefølgen: Kl. 9.30-9.45 skal hr. Jensen have morgenmad og piller. Kl. 9.45-10.30 skal fru Sørensen have rengøring. Kl. 10.30-11.00 skal fru Andersen i bad.

Vi løber ind ad døren, jager med borgerne og løber ud igen. Tiden til at køre mellem besøgene er sparet væk, og hjemmehjælpen bliver opfordret til at stjæle af den sparsomme tid, borgerne er visiteret til, for at nå det hele.

Kl. 11.30 skal hr. Jensen have middagspiller og middagsmad. Det er tvivlsomt, om han er sulten allerede to timer efter morgenmaden, og hvad angår pillerne, så ved jeg som ssa, at det på ingen måde er optimalt, at han allerede skal have næste portion efter to timer. Hr. Jensen får smertestillende Panodil både morgen, middag, aften og nat. Der burde faktisk gå 6 timer mellem hver portion.

Panodil er giftigt for leveren i store doser, så følger jeg min køreliste, risikerer jeg at forgifte ham. Men giver jeg ham ikke pillerne nu, skal jeg give opgaven videre til eftermiddagsvagten, som i forvejen har alt for mange opgaver. Panodil er desværre ikke den eneste synder. Der kunne lige så godt være tale om stærkere smertestillende midler som morfin.

Planlæggerne, der laver kørelisterne, er presset ovenfra af en forudbestemt ramme for, hvor mange timer og minutter en køreliste skal indeholde for at kunne generere et økonomisk overskud. Kørelisterne skal være på 5 timer og 15 minutter – og tager ikke højde for, at det kun giver medarbejderen 45 minutter til at dokumentere og transportere sig mellem 15 besøg spredt på en radius af 8 kilometer.

Vi løber ind ad døren, jager med borgerne og løber ud igen

Tidstyranniet har for længst reduceret de ældre til et nummer i rækken og hjemmeplejen til en maskine. Ikke nok med, at det helt fjerner glæden ved arbejdet, det betyder også, at vi hver dag sætter de ældres liv og helbred på spil, og det kan simpelthen ikke være rigtigt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden