Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat

Drop nu skammen, og kæmp for den seksuelle frigørelse

Jeg beder jer alle sammen, på mine slidte slutty knæ: Tag ikke den seksuelle frihed for givet.

Debat

Når vi er villige til at acceptere, at muslimske piger kan modtage kønsopdelt, mørklagt svømmeundervisning, handler det om meget mere end forfejlet omsorg for minoriteter og værdirelativisme. Det afslører, at vi i forvejen lever i en kultur, der er så sexforskrækket og kønsopdelt, at den villigt accepterer mørklægningen af kvinders kroppe.

Seksualitet er ikke bare noget, vi er født med. Den er også noget, der formes og læres, og derfor noget, man bør undervise unge mennesker i, hvordan de skal forholde sig til, med akkurat samme åbenhed og nøgternhed, som man bør gå til al anden lærdom med.

LÆS DEBAT

Bør man tolerere, at der indføres kønsopdelt undervisning, hvor muslimske piger ikke må lære matematik? Hvis ikke, bør man så tolerere, at der indføres kønsopdelt undervisning, hvor muslimske piger ikke må lære at have et naturligt og skamløst forhold til deres kroppe?

Det bør man ikke, hvis man ønsker et ligestillet samfund. Jeg er derfor overrasket over, hvor mange der alligevel er villige til at acceptere kønsopdelingen, og jeg spekulerer over hvorfor.

Jeg tror ikke, at det – som andre har spekuleret i – kun handler om berøringsangst over for alt, der lugter af islamkritik. Det stikker dybere end det. Det handler om, at når det kommer til seksuel frihed, er vi etniske danskere ikke meget bedre selv, og vi er blevet markant dårligere i mine 28 leveår.

Der er én ting, der sælger meget bedre end sex: angst

Det er blevet en selvfølge at påstå, at vi lever i et overseksualiseret samfund. Dermed menes der, at sex i vores hverdag er pumpet op til at fylde meget mere, end det ville, hvis vi ikke levede i en kommercialiseret virkelighed. Sådan oplever jeg det slet ikke. Sex fylder meget mere i min krop, end det får plads til at fylde i mine omgivelser.

Hvis vi virkelig levede i et overseksualiseret samfund, ville vi kneppe meget mere. Det lyder som en lummer joke, men jeg mener det dybt alvorligt. Vi har indrettet os på en måde, hvor den seksuelle frihed er underlagt massive begrænsninger, og de begrænsninger er og bør være til konstant forhandling.

Selvfølgelig er det nødvendigt at begrænse den seksuelle udfoldelse i et eller andet omfang, men hvordan den begrænses, har konsekvenser for meget andet, end hvor meget vi horer; det er et vigtigt demokratisk spørgsmål.

LÆS MERE

Kvinder har i tusinder af år været spærret inde i et patriarkalsk jomfru-ideal. Kvindens krop har ikke tilhørt hende selv, men manden, som sikrede sin ejendom ved at udskamme de kvinder, der forvaltede den imod hans vilje. Sådan opstod luder-stigmaet, og det hænger ved den dag i dag.

Når unge kvinder i Nordsjælland kan hænges ud for at opføre sig uanstændigt, er det, fordi vi stadig ligger under for en moral, der dikterer, at kvinder ikke bare kan kneppe efter egen lyst uden at risikere at blive ramt af det luder-stigma.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tænk, hvis nogen kom løbende med et nøgenbillede af en kvinde, og alle – ikke mindst hun selv – bare sagde: »Ja, det er patter med sperm over det hele. Og hvad så?«.

Hele diskussionen om, hvorfor unge mennesker ikke respekterer hinandens grænser, handler dybest set om det samme: De unge har lært af de voksne, at man ikke skal respektere seksualiteten, at den er noget, man ser ned på, noget, man skammer sig over, noget, man kan bruge til at mobbe med.

70’ernes frigørelse af kroppen og seksualiteten var langtfra et perfekt projekt, der var mange fejlslagne eksperimenter, men den var ikke desto mindre et afgørende skridt i den rigtige retning. Jeg frygter, at vi lige nu oplever den spæde begyndelse til et alvorligt tilbageslag.

Den kønsopdelte svømning er et tilbageskridt, akkurat ligesom udfasningen af ting som fællesomklædning i folkeskolen, mors nøgne bryster på stranden, ælle-bælle-bolle-bøger og sengekantsfilm (’familieporno’, som jeg så dem genrebeskrevet i en gammel tv-oversigt) er det.

Vi har mistet den lystfulde, udramatiske omgang med seksualiteten. I stedet lærer vi vores børn, måske især vores døtre, at sex er farligt og skamfuldt, og at deres kroppe skal gemmes væk.

Vi lærer dem det, når vi siger, at det er okay, at de dækker sig til, hvis de føler ubehag, i stedet for at støtte dem i kampen mod den kropslige skam. Vi lærer dem det, når vi siger, at en kvinde er et viljeløst objekt, når hun er sexet, i stedet for at forkaste det patriarkalske blik og insistere på, at kvinder godt kan være sexede og stærke samtidig. Vi lærer dem det, når vi giver idioterne, der deler nøgenbilleder, ret i, at det er en forfærdelig ting at være nøgen offentligt, i stedet for at latterliggøre deres bornerthed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ja, sex sælger. Sex er over det hele i medie- og gadebilledet som noget, der skal forføre os til at bruge penge. Men hvordan sælger sex? Kønsbehåringen er skåret væk, brystvorterne, dellerne, folderne, rynkerne er retoucheret væk, kroppen er blevet glat som en Barbie-dukkes – ikke fordi den er blevet seksualiseret, men fordi den er blevet afseksualiseret. En nøgen krop er ikke nær så nøgen, når den har været gennem Photoshop. Den photoshoppede krop sælger os ideen om sex, ikke den kødelige liderlige sex, ikke sex i sig selv, for sex er farligt og skamfuldt. Der er nemlig én ting, der sælger meget bedre end sex: angst.

Vi bliver nødt til at gøre os umage for at fortsætte den seksuelle frigørelse, vi må ikke lade angsten vinde, men når vi ofrer den kropsfrihed, som kvinder har været afskåret fra i årtusinder og nu kun lige akkurat har fået lov at snuse til, fordi vi ikke vil tage en ubehagelig konfrontation med vores egne værdier, er vi ved at lade angsten vinde.

Jeg beder jer alle sammen, på mine slidte slutty knæ: Tag ikke den seksuelle frihed for givet. Selv om vi stadig er langt fra mål, er vi muligvis tættere på end nogensinde, og det er ubærligt, hvis vi fucker det op.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden