Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indrøm nu, at dansk udenrigspolitik besluttes i Washington

Indrømmelsen ville være en mere respektfuld behandling af Rusland, og man ville samtidig undlade at holde Politikens læsere for nar.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ruslands ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, forsøger igen at indlede en sober debat i et interview bragt i Politiken 26.5. under rubrikken ’Rusland: Danmark er antirussisk’. Han problematiserer, at Danmark hele tiden fører an i enhver antirussisk kampagne, og giver tre konkrete eksempler, det er svært at argumentere imod.

RUSLANDS AMBASSADØR

Hertil svarer Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, at »Putin kun har respekt for én ting, og det er at sætte hårdt mod hårdt«, mens Nick Hækkerup (S) modsat hævder, at Danmark er et aktivt, men ikke aggressivt land.

Det skræmmer mig at se, hvor overfladisk og ligegyldigt disse to regeringsbærende partier udtaler sig med smarte kommentarer til en alvorlig sag. Ingen af dem formår at forholde sig til de punkter, ambassadøren problematiserer, bl.a. at vi placerer danske soldater tæt på den russiske grænse.

Det er formålsløst at diskutere, om vi skal købe F-35-kampflyene

Til gengæld taler Danmark pænt til Tyrkiet, mens vi sender penge til præsident Erdogan og i øvrigt stiller visumfri indrejse og senere EU-medlemskab i udsigt. Hvad angår Saudi-Arabien, har de ikke brug for penge, men her sender vi i stedet kongehuset.

CHEFREDAKTØR

Det ville nærmest være en befrielse, hvis de to herrer sagde ligeud, at dansk udenrigspolitik besluttes i Washington, og at det derfor er formålsløst at indgå i en dialog med Rusland, ligesom det er formålsløst at diskutere, om vi skal købe F-35-kampflyene, fordi beslutningen er truffet på niveauet over den danske regering. Det ville være en mere respektfuld behandling af Rusland, og man ville samtidig undlade at holde Politikens læsere for nar.

Hvis vi i Danmark stadig har et minimum af handlefrihed til at varetage vores udenrigspolitiske interesser, vil jeg foreslå, at vi laver en lille omrokering af de udenrigspolitiske redskaber, vi anvender over for andre nationer.

Så kunne vi i stedet sende kongehuset på besøg i Rusland, hvor jeg er overbevist om, at de vil blive modtaget med et varmt håndtryk. Resultatet vil blive langt mere konstruktivt for Danmark end den nuværende udenrigspolitiske linje.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden