Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 grunde til at vi skal træne vores mentale sundhed

Det vil faktisk koste os milliarder, hvis vi lader være med at styrke danskernes mentale helbred.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsstyrelsen erkender, at det går den forkerte vej med danskernes mentale sundhed, hvilket kan føre til en række fysiske og psykiske sygdomme. Det sker, efter at Psykiatrifonden har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at op mod en halv million danskere er utilfredse med livet.

Danmark er stadig tilbageholdende med at anbefale mindfulness på trods af utallige studier, der viser, at sunde vaner i sindet kan ændre hjernen og markant forbedre helbredet. Problemerne med dårlig mentalt helbred er ellers velkendte. Antallet af folk, der dør af selvmord, er højere end det antal, der dør i krig, i trafikken eller bliver myrdet.

20 procent af alle danskere vil på et tidspunkt få en depression. Har man haft en depression, er der 50 procent risiko for tilbagefald. Depression starter tidligere og tidligere, blandt de deprimerede havde 50 procent den første episode i teenageårene. Depression er en af de største sygdomsbyrder på verdensplan, kun overhalet af fedme og type 2-diabetes, der i lighed med depression er stressrelateret. Højt selvoplevet stressniveau er forbundet med en forøget risiko for tidlig død. Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt med stress, og det koster 14. mia. kr. årligt. Allerede efter 3 måneders sygemelding er sandsynligheden for at vende tilbage til job faldet med 70 procent.

Vi er blandt klodens mest privilegerede mennesker, vi bliver rigere og rigere, men vi bliver ikke mere og mere glade

Vi er blandt klodens mest privilegerede mennesker, vi bliver rigere og rigere, men vi bliver ikke mere og mere glade. Derfor er det på tide at ændre kurs. Der findes nemlig metoder til at opdyrke glæde, reducere stress og opbygge et blivende godt mentalt helbred. Disse metoder har neurovidenskaben de sidste 25 år videnskabeliggjort, så de er klar til implementering. Vi mener, at det er en samfundsopgave at stille de videnskabeligt testede og omkostningseffektive programmer til rådighed. Og vi har følgende forslag til forbedring af mental sundhed, som vi glæder os til at drøfte med alle vores politikere på tværs af partier:

1. Vores børn og unge skal i bedre mental form. Børn og unge i folkeskolen skal tilbydes mindfulnessprogrammer på linje med fysisk træning i idræt.

2. Voksne skal forebygge mere. Mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR) skal implementeres som almen forebyggelse til voksne.

3. Vi skal forebygge og behandle uden medicin. Mindfulnessbaseret kognitiv terapi skal være et led i behandling og forebyggelse af depression. MBSR skal være et led i behandling og rehabilitering til patienter med kroniske sygdomme og sygemeldte borgere. MBSR skal indgå i mental træning, forebyggelse og behandling i militæret.

4. Vores sundhedspersonale og de pårørende skal kunne deltage i forebyggelse. Vi skal forebygge, at vores sundhedspersonale bliver udbrændt, og at vores pårørende ender som patienter. Vi bør tilbyde dem MBSR og compasion cultivation training.

5. Vores ledere skal blive endnu bedre til at træffe de bedste beslutninger. Ved at give vores ledere MBSR kan vi give dem de bedste betingelser for at træffe de bedste beslutninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det britiske parlament ændrede kurs i 2015, da de søsatte en ambitiøs plan, ’Mindful Nation UK’, for bedre national mental sundhed. De anbefaler nu, at det engelske sundhedsvæsen tilbyder mindfulness-behandling til alle patienter med depression og kroniske lidelser, og at mindfulnessprogrammer bliver tilgængelige som forebyggelse på skoler, på arbejdspladser og i kriminalforsorgen.

Danmark følger almindeligvis de samme anbefalinger, men endnu ikke for mindfulness. Mindfulness bør på seriøs vis implementeres i Danmark, hvilket vil sige med veluddannede undervisere tæt koblet til forskning. Vi kan skabe meget bedre resultater for fremtiden, men det kræver politisk vilje.

Vi mener, at det er for dyrt, uansvarligt og dumt at lade være. Det, vi har til fælles, er, at hvis vi er heldige, bliver vi gamle, før eller siden bliver vi syge, og helt sikkert dør vi. Alligevel spilder de fleste af os vores tid med at vandre gennem fortid og fremtid på jagt efter mening og har ikke kultiveret evnen til at opleve og nyde livet på godt og ondt her og nu.

Dette fører ofte bevidstløst til, at vi er på jagt og stresser rundt efter noget, som vi tror kan give os varig glæde. Men glæde og dybere tilfredshed skal ikke findes, den skal kultiveres.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden