0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lad os genfinde meningen med tilværelsen

Efterhånden skal alt, hvad vi gør, kunne bruges til noget og være nyttigt. Det er en væsentlig forklaring på, at så mange mennesker har det dårligt, siger Svend Brinkmann, der er på vej med en ny bog om, hvilke værdier det er værd at stå fast på i en formålsorienteret tid.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Værdier. Psykologiprofessor Svend Brinkmann er snart aktuel med bogen 'Ståsteder', der både er en kras kritik af tidens nyttetænkning og et bud på ti eksistentielle fænomener, som har iboende værdi. Foto: Rasmus Baaner

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Hvad får jeg selv ud af det? Hvad kan jeg bruge det til? Hvilken nytte har det for mig? Det er de spørgsmål, vi stiller til alting efterhånden. Det er, som om vi både på samfundsplan og som individer sammenblander mål og midler; når vi foretager os et eller andet, skal der være et ydre mål med det. Ingenting har længere en værdi i sig selv. Det gør, at vi har svært ved at svare på, hvad der egentlig er meningsfuldt i vores tilværelse, og det ser jeg som en bagvedliggende forklaring på, hvorfor mange danskere har det relativt dårligt i et samfund, der objektivt set er godt og rigt og trygt«.

Sådan lyder det fra psykologiprofessor Svend Brinkmann, der om en uge udkommer med bogen ’Ståsteder’. Bogen er en opfølgning på den to år gamle bestseller ’Stå fast’, der har solgt over 60.000 eksemplarer og er oversat til syv sprog. Det nye værk er ikke alene en kritik af den nyttetænkning, Brinkmann mener, gennemsyrer samfundet, men også hans bud på, hvilke værdier vi skal stå fast på for at finde meningen med tilværelsen.

»Det meste af det, vi gør, er efterhånden blevet et middel til noget andet end sig selv. Denne form for instrumentalisering har sat sig igennem og har inficeret den måde, vi tænker på. Vi ser det f.eks med mange af de reformer, der kører nu. Bare tag uddannelsessystemet. Vi har svært ved at forstå, at viden har en værdi i sig selv helt uafhængigt af, om det bidrager til statens bnp, at børnene lærer dette eller hint. Eller se på det at have en krop og glæden ved at bevæge sig og udvikle kropslige færdigheder. Vi taler ikke om det som en værdi i sig selv – vi taler om det som noget, der hjælper barnet til at læse bedre eller blive dygtigere til matematik. Hvis man ser på, hvordan der bliver talt om de her ting i skolen og med den seneste skolereform, så bliver det fremstillet som instrumenter – som midler – til at opnå noget andet end sig selv. Det gør noget dramatisk ved den måde, vi tænker på og opfører os på«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce