Helle Thorning-Schmidt siger på lydoptagelsen fra interviewet det, der oprindelig stod i avisen, så hun var citeret korrekt, men efter gennemlæsningen af interviewet før offentliggørelsen ankede hun omgående.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Helle Thorning-Schmidt siger på lydoptagelsen fra interviewet det, der oprindelig stod i avisen, så hun var citeret korrekt, men efter gennemlæsningen af interviewet før offentliggørelsen ankede hun omgående.

Debat

Bondo og Sorgenfrey: Demokratiet tabte, da Politiken ændrede Helle Thornings citat

Et meget afslørende citat er visket væk og ændret til en sætning, som ikke giver mening i forhold til resten af interviewet. Det er dybt problematisk.

Debat

Søndag 11. december bragte Politiken et interview med den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt. I interviewet siger hun: »Da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i 1. maj«.

Det citat er både afgørende og afslørende. Det er første gang, en politiker fra den daværende regering åbent erkender, at man sammen med KL lockoutede mere end 50.000 lærere og omkring 600.000 elever i fire uger i 2013.

Det skete for, at regeringen efterfølgende kunne lave et lovindgreb, inddrage lærernes overenskomst og anvende midlerne til at finansiere de mange ekstra undervisningstimer, som lå i regeringens folkeskolereform, der blev vedtaget få uger efter.

Både under og efter lockouten har fremtrædende ministre afvist, at det skulle være aftalt spil. Helle Thorning-Schmidt sagde på et pressemøde 25. april 2013: »Jeg synes, det er helt tydeligt, at det ikke har været et planlagt forløb«.

Dette er dog i modstrid med, hvad flere medier – herunder Politiken – siden 2013 har frembragt af dokumentation om det planlagte forløb mellem regeringen og KL. Blandt andet har Ombudsmanden, ILO (FN’s Arbejdsmarkedsorganisation) og flere uafhængige arbejdsmarkedsforskere kraftigt kritiseret regeringens rolle.

Vi har stor forståelse for, at kilder får artikler til gennemsyn, så faktuelle fejl kan blive rettet. Men i denne sag er der ikke tale om en faktuel fejl

I et Ritzau-nyhedstelegram fra 6. april 2013, som Politiken har bragt på sin hjemmeside, står der, at allerede fra 18. oktober 2012 – to måneder før det første forhandlingsmøde mellem KL og lærerne – stod det klart, at lærerne ville tabe kampen om at fastholde deres arbejdstidsaftale.

Det vurderer flere arbejdsmarkedsforskere efter at have set et lækket dokument fra Finansministeriet, hvor der sort på hvidt står:

»Reformen gennemføres ved hjælp af frigjorte ressourcer som følge af dels normalisering af lærernes arbejdstid (....). Forudsætningen for, at timetallet i folkeskolen kan øges som forudsat, er en ændret anvendelse af lærernes arbejdstid«.

I en Politiken-artikel fra 24. april 2013 mere end antyder Folketingets Ombudsmand og ekspert i forvaltningsret Sten Bønsing, at Finansministeriet har tilrettelagt sit arbejde således, at det ikke er muligt at få aktindsigt i dokumenter vedrørende en særlig arbejdsgruppe, som planlægger folkeskolereformen og inddragelse af lærernes overenskomst.

Desuden beskriver en forsideartikel i Politiken 27. november 2014, at regeringen ifølge ILO gik for langt, da lærerne blev lockoutet i 2013.

Professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet udtaler i artiklen: »Vi taler altså om en socialdemokratisk ledet regering, der faktisk har snydt lønmodtagerne«.

Der er altså både kilder og dokumenter, som i den grad underbygger Thorning-Schmidts nye indrømmelse. Men i stedet for at lave den væsentlige nyhedshistorie vælger Politikens chefredaktion og Læsernes Redaktør at ændre citatet, da Helle Thorning-Schmidt beder om det. Nu lyder det:

»Da vi besluttede at afslutte lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i 1. maj« (vores kursivering).

Et meget afslørende citat er visket væk og ændret til en sætning, som er ren volapyk og ikke giver mening i forhold til resten af interviewet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det her handler ikke kun om lærere. Det handler om, hvorvidt danske lønmodtagere kan stole på, at de overenskomster, der indgås mellem arbejdsmarkedets parter, ikke pludselig bliver inddraget af en regering

Vi har stor forståelse for, at kilder får artikler til gennemsyn, så faktuelle fejl kan blive rettet. Men i denne sag er der ikke tale om en faktuel fejl. Her er tale om, at journalisten på Politiken, som laver interviewet, oprindeligt citerer præcis det, som Helle Thorning-Schmidt har sagt.

Og her er tale om, at Politikens chefredaktion og Læsernes Redaktør afgiver redigeringsretten til den tidligere statsminister, så hun kan slippe af sted med en bortforklaring.

Det er meget alvorligt. Men som om det ikke var nok, så forsøger Politikens chefredaktion at mudre billedet endnu mere.

I TV 2’s mediekritiske program ’Presselogen’, som blev bragt søndag 18. december, forklarer chefredaktøren på Politiken, at årsagen til, at avisen ikke har boret videre i Helle Thorning-Schmidts oprindelige citat, er, at der ikke hidtil har været nogen dokumentation for regeringens rolle i lockouten.

I så fald negligerer chefredaktøren Folketingets Ombudsmand, ILO og uafhængige arbejdsmarkedsforskere samt underkender avisens egne journalister, som netop har dækket Thorning-regeringens yderst problematiske rolle i flere artikler.

Vi håber, at journalister nu vil grave videre, så befolkningen kan få sandheden at vide. Det her handler ikke kun om lærere. Det handler om, hvorvidt danske lønmodtagere kan stole på, at de overenskomster, der indgås mellem arbejdsmarkedets parter, ikke pludselig bliver inddraget af en regering.

Og det handler om, at medier og journalister sikrer, at magthaverne ikke kan slippe af sted med misinformation. Et demokrati skal kendes på, at vi har en fri og uafhængig presse.

Da Politiken valgte at ændre Helle Thorning-Schmidts citat, tabte demokratiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helle Thorning-Schmidt siger på lydoptagelsen fra interviewet det, der oprindelig stod i avisen, så hun var citeret korrekt, men efter gennemlæsningen af interviewet før offentliggørelsen ankede hun omgående og sagde, at regeringen ikke iværksatte lockouten, men bragte den til ophør. Redaktionen opfattede det ikke som et forsøg på at trække i land, så den valgte at rette i teksten. Ved en fejl nåede rettelsen af selve citatet ikke med i teksten, men kun i den ledsagende passage, hvor der stod, at ’26. april samme år havde S-R-SF-regeringen besluttet at afslutte tre ugers lockout af landets skolelærere’.

Citattjek er normal procedure på Politiken, og det tjener alene til at fjerne fejl og misforståelser. Formålet er ikke, at kilderne skal kunne redigere artikler, og det er heller ikke redaktionens opfattelse, at det er sket i det aktuelle tilfælde. Citatet, som Helle Thorning-Schmidt omgående tog afstand fra, havde efter redaktionens opfattelse i øvrigt langtfra været tilstrækkelig dokumentation til en artikel om, at den daværende regering løj.

Red.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden