Foto: Rune Aarestrup Pedersen, Thomas Borberg
Debat

Opråb: Alle højreorienterede taler om den, nu må venstrefløjen droppe angsten for nationalstaten

Italiensk forsker advarer venstrefløjen, som erkender berøringsangst. Det er svært at forsvare nationalstaten, når højrefløjen knuselsker Dannebrog og danskhed, mener Pia Olsen Dyhr.

Debat

I 1990’erne blev nationalstaten nærmest erklæret død af intellektuelle og forskere: Den kolde krig var forbi, Muren revet ned, og ud af ruinerne kunne en ny grænseløs verden genopstå med mere demokrati og multikulturalisme.

Sådan gik det ikke. Og det er særligt et problem for den venstrefløj, der dengang stod først i køen til at udråbe nationalstatens død, siger den italienske kulturgeograf Marco Antonsich fra Loughborough University i England, der i mange år har forsket i samspillet mellem territorium, magt og identitet.

I stedet er højrefløjen løbet med dagsordenen og vælgerne i hele Vesten, senest med Donald Trumps »America first«.

Nu er det op til venstrefløjen at formulere et alternativ. Men et alternativ, der ikke bryder med ideen om nationalstaten, siger han i et interview med Politiken:

»For regeringer har brug for nationale identiteter for at være effektive«, siger Marco Antonsich, der ikke mener, at national identitet behøver at »have noget med etnicitet og religion at gøre«.

Ifølge Marco Antonsich er det venstrefløjens opgave at finde ud af, hvordan de kan overbevise den hvide flertalsbefolkning om, at det vil gavne alle, at nationalstaten bliver mere åben.

Mere dansker, end socialist

Danske venstrefløjsledere erkender, at de har været alt for berøringsangste:

»Det har været svært at forsvare nationalstaten de sidste 10-15 år, fordi vi har været bange for højrefløjens omfavnelse af Dannebrog og danskhed. Men jeg er da nok mere dansker, end jeg er socialist. Og det er en fejl, vi må begynde at råde bod på nu«, siger SF’s Pia Olsen Dyhr og tilføjer, at dansk nationalidentitet ikke behøver at hænge sammen med etnisk herkomst:

»Jeg er jo grundtvigianer, så for mig er du dansk, hvis du er dansk i hjertet«.

Enhedslistens Pelle Dragsted bakker også op om Antonsichs opfordring:

»Det er i vores nationalstater, vi har skabt velfærdssamfundet og den arbejdsmarkedsmodel, mange nyder godt af. Det skal vi være stolte af. Det nationale kan være progressivt. Man kan sagtens tale om en venstrefløjs-fædrelandskærlighed uden at være racistisk. Jeg ser en farlig tendens til at sidestille nationalisme med et ønske om større national suverænitet og råderum til at indrette sit eget samfund. Det sidste må vi ikke overlade til højrefløjen. Det betyder ikke, vi skal lukke os om selv, da der er udfordringer som vi kun kan løse internationalt«.

Leder af Alternativet Uffe Elbæk fremhæver, at en mere åben nationalstat kalder på et nyt og samlende ’vi’ i Danmark.

»Danmark skal være en åben stamme, som tager imod nye medlemmer, der vil samme vej. Det er så politisk aktuelt og vigtigt at slå fast lige nu«, siger Elbæk og henviser til, at et flertal torsdag vedtog et forslag, der ifølge ham sår tvivl om, hvorvidt indvandrere og efterkommere med dansk statsborgerskab er danskere:

»Det strider for mig mod nationalstatens grundlæggende princip om at beskytte sine borgere«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce