Debat

Danmark burde faktisk hedde Stupid Sweden

Skønt man kan være kritisk over for svenskernes selvcensurerende presse og forfejlede ghettopolitik, har deres forsøg på at udfordre fremmedangst og intolerance været et bemærkelsesværdigt projekt, som ville have gjort verden til et bedre sted, hvis det var lykkedes.

Debat
FOR ABONNENTER

Det brænder i Stockholm. Der er optøjer i forstaden Rinkeby mellem ikke-etniske svenskere og politiet. Og som ofte før er det en kærkommen lejlighed til ideologisk skadefryd blandt højrenationale bloggere og kommentatorer.

’Hvad sagde vi’, lyder det, mere eller mindre utilsløret, når højrefløjen inviteres i studiet eller skriver deres blogindlæg og kommentarer.

»Den svenske humanisme har tragedien i sit kølvand«, skrev Sørine Gotfredsen, da det først begyndte at slå revner i de gode intentioner, og andre borgerlige debattører har siden stået i kø for at pege bagklogskabens fingre ad svenskernes naivitet. I denne uge er det Berlingskes Søren Hviid, der også tager afsæt i bydelens optøjer i sin hyldest til det homogene Danmark.

Det har været en sand fest på højrefløjen. Svenskerne må snart pakke deres idealisme sammen og blive som os i Danmark. I Sverige er der snart ’Danske tilstande’, som en overskrift i Weekendavisen malende beskrev det i sommers.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce