Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kvinfos bygning, også kaldet Fisken, ved foden af det kongelige bibliotek
Foto: Anonymous

Kvinfos bygning, også kaldet Fisken, ved foden af det kongelige bibliotek

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dorte Toft: Kvinfo har forsømt at kommunikere nutidigt og danser i stedet striptease i mørke

Videncentret har rødder i en tid, hvor man selv opsøgte forskning og fakta. Men i dag er hurtighed og holdninger i fokus, og Kvinfo har forsømt at opprioritere deres kommunikation.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Angrebene på Kvinfo må ses som et velkomment wake up call. Centret har et så solidt vidensfundament vedrørende ligestilling, at det ikke overgås herhjemme, men debatten har afsløret, at det langt fra er nok. Nu gælder det blæksprutteøvelsen, som god formidling er i 2017. Den formidling, der når så mange som muligt, lige der, hvor de er. Den, hvor de mest nødvendige fakta ligger kun et par klik væk, så det er slut med undskyldninger for at fremture med usandheder og uvidenhed.

De politikere og medier, der har applauderet truslen mod Kvinfo, har vist, hvor lidt indsatte i ligestillingsproblematikken, de er, og måske giver det vitterligt pote at køre på holdninger og fordomme, hvad angår lige muligheder og mangfoldighed. Men folk føres bag lyset - vælgere, seere, læsere og lyttere.

De politikere og medier, der har applauderet truslen mod Kvinfo, har vist, hvor lidt indsatte i ligestillingsproblematikken, de er

Kvinfo bliver nødt til at opruste kraftigt på kommunikationsfronten og sikre let adgang til den forskning, der viser, at selv om juridisk ligestilling for længst er i hus, er der stadig forskel på, hvorledes Mads, Mia, Muhammed og Nabila mødes.
Fordomme, og ikke mindst de ubevidste, står for de allerstørste benspænd. Kvinfo må derfor få større fokus på nutid og fremtid, herunder konsekvenser af det ekstremt kønsopdelte danske arbejdsmarked og underbetaling i kvindedominerede fag.

Der høres godt nok påstande fra debattører, som går på, at ligestilling for længst er opnået i Danmark. Sådanne påstande stempler dog blot afsenderen og hendes/hans boble som en sekt, der forsøger at gøre besværgelser til sandhed, men medier holder gerne mikrofonen.

Jagten på de bedste

Men! Var ligestilling i hus, ville Danmark suge nysgerrige til sig – nysgerrige fra verdens største erhvervsvirksomheder og de mest ansete universiteter. De ville indfinde sig med spørgsmålet »hvordan lykkedes I med det?«. Disse aktører slås selv for at få begrænset fordommes påvirkning, fordi de vil have fat i de bedst mulige, afgjort af, hvad der er mellem ørerne, ikke af hvad der er mellem benene, af hudfarve eller religion.

Men Danmark repræsenterer slet ikke best practice på dette område. I stedet ser vi danske universiteter og erhvervslivets flagskibe tilkalde udenlandske professorer og andre eksperter for at få lært at se og erkende fordomme og at håndtere dem. Får Danmark endelig international fokus, hvad angår ligestilling, er det fordi den lille nordiske nation rutscher ned i diverse internationale statistikker.

Får Danmark endelig international fokus, hvad angår ligestilling, er det fordi den lille nordiske nation rutscher ned i diverse internationale statistikker

Så det har ikke nyttet nok, at det danske videnscenter, Kvinfo, har et 1. klasses bibliotek, at det påskønnes stort af forskere, nogle forfattere og en del skoleelever. Flere har tilmed reageret på truslen mod Kvinfo med støttetilkendegivelser.

Viden ved fingerspidserne

Jeg må erkende, at jeg ikke er iblandt dem, og det skyldes måske, at jeg som journalist med stort fokus på det ekstremt kønsopdelte danske uddannelses- og arbejdsmarked har savnet et lettilgængeligt informationsberedskab hos Kvinfo. Tid er en knap vare i journalist-biz.

Jeg har blandt andet savnet en FAQ (svar på typisk stillede spørgsmål) vedrørende aktuel status på ligestilling i Danmark, lige som jeg har savnet en FAQ vedrørende, hvad forskningen siger om de mest brugte myter om køn og etnicitet. Desuden ville det være godt med en slags kort, effektiv nyhedstjeneste gældende forskning på området. (Det bliver så mest fra udlandet, da køn i Danmark er et så betændt emne, at det også har smittet af på forskningsbevillinger).

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De giftigste debatter

Kvinfo har den viden, som deltagere i nogle af de giftigste debatter herhjemme ikke ønsker at tilegne sig. Centret ved noget om muslimske kvinder og deres integration. Og centret ved noget om ulige vilkår. Selvfølgelig forstår jeg, at bestyrelsen for Kvinfo samt den daglige ledelse ved etableringen i 1982 og fremad prioriterede selve biblioteksopgaven samt at få hevet historiens betydningsfulde kvinder frem i lyset, men man har forsømt kommunikationsopgaven, og det svarer i det 21. århundrede til striptease i mørke.

Venligst få tændt lyset, så kulturminister Mette Boch (LA), integrationsminister Inger Støjberg (V) med flere kan se. Skulle de foretrække fortsat at fægte i blinde, må erhvervsfonde overtage samfundsansvaret.

Selvfølgelig skal Danmark fortsat have et center med fokus på lige muligheder, uanset køn, etnicitet og andre forhold. Hvis ellers Danmark kerer sig om erhvervslivets bundlinje, universiteternes fremtid og om sit image som et fremsynet land.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden