Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: FINN FRANDSEN
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA’s straffeaktion stopper ikke det syriske slagtehus

Det amerikanske angreb på det syriske regime betyder ikke, at de civile i Idlib og andre krigsplagede områder i Syrien nu kan være i fred.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 4. april mindede et kemisk angreb, der dræbte mindst 86 mennesker, en tredjedel af dem børn, os atter om det syriske slagtehus.

Ifølge eksperter tyder alt på, at det syriske regime står bag. Det er ikke første gang al-Assad-regimet bruger kemiske våben. I 2013 brugte man dødbringende sarin mod indbyggerne i Ghouta og dræbte op imod tusind mennesker. Siden har regimets brug af kemiske våben begrænset sig til klorgas, som FN har dokumenteret, at regimet  med sikkerhed har brugt i mindst tre tilfælde.

Byen Khan Sheikhoun, som blev angrebet, ligger i den nordlige Idlib-provins, som grænser op til Tyrkiet. Der bor næsten 1.8 millioner mennesker i Idlib, hvilket er omtrent ti procent af den tilbageværende befolkning af Syrien. Internt fordrevne syrere fra områder, som er blevet udsat for systematiske luftbombardementer fra al-Assad-regimet, har søgt tilflugt i Idlib. Provinsen er derfor befolket af hundredetusinder af flygtninge, hvoraf størstedelen bor under elendige forhold i teltlejre uden basale fornødenheder som vand, varme og elektricitet.

EU og Tyrkiet har i fællesskab indgået en aftale om, at grænsen til Syrien skal lukkes. Konsekvensen for de civile syrere er en dobbelttragedie. De internt fordrevne er netop flygtet fra andre områder som eksempelvis Øst-Aleppo i håb om at undgå det syriske regimes kollektive afstraffelse af civile indbyggere i oprørskontrollerede områder. Men desværre for flygtningene, er Idlib blevet al-Assad-regimets næste mål og bliver nu udsat for massive luftbombardementer af både regimet og Rusland. De civile er derfor blevet indespærret i en ’dødsboks’, fordi de ikke kan flygte til Tyrkiet. Tragedien bliver værre af, at USA også har eskaleret sine luftangreb i Idlib, senest med en episode i marts måned, hvor man dræbte 57 mennesker i en moské.

Omverdenens ligegyldighed over for tragedien i Syrien bliver indimellem afbrudt af voldsomme ikoniske fotoer, som vækker vores alle opmærksomhed.

Nu er det billederne af Abdel Hameed al-Yousef, som bærer sine to kun ni-måneder gamle tvillinger, Aya og Ahmed, der var ofre for det kemiske angreb, til deres små grave, som kommer til at hjemsøge os

For et par år siden var det det den fireårige, Aylan al-Kurdis lig, der blev skyllet op på den tyrkiske kyst, som fik nogle af os til at kræve, at flygtningene skulle have ret til en sikker flugtrute.

Sidste år var det billedet af den forslåede og blodige femårige Omran Daqneesh, der sad chokeret og tavs alene i en ambulance efter et luftangreb. Billedet af Omran Daqneesh og andre døde og sårede syrere fik igen nogle af os til at gå på gaden og kræve, at civilbefolkningen skulle beskyttes.

Nu er det billederne af Abdel Hameed al-Yousef, som bærer sine to kun ni-måneder gamle tvillinger, Aya og Ahmed, der var ofre for det kemiske angreb, til deres små grave, som kommer til at hjemsøge os. Vi bliver vrede og kede af det, men om nogle dage eller måske først om en måned, glemmer vi dem igen. Det må vi ikke.

Situation for de civile syrere er ikke holdbar, og EU's aftale med Tyrkiet er en hån mod alle humanistiske principper. Vi kan ikke tillade, at mennesker, der er udsat for livsfare, skal spærres inde i et konflikthærget område, hvor al-Assad-regimet og forskellige stormagter føler, at de kan tillade sig at bombe løs fuldstændig uden hensyn til civilbefolkningen.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet skal ophæves, fordi den gør det internationale samfund til medskyldige i de gentagne drab og forbrydelser mod den syriske befolkning. Vi har ingen ret til at forhindre forældre, ægtefæller, bedsteforældre, sønner, brødre og døtre i at redde deres elskede fra krigshelvedet i Syrien.

At USA i går angreb det syriske regimes luftbase som en konsekvens af deres kemiske angreb, er ikke ensbetydende med, at de civile i Idlib og i andre krigsplagede områder i Syrien nu kan være i fred. Krigen vil utvivlsomt fortsætte i lang tid endnu. Når omverdenen ikke gør noget for at standse blodbadet, kan vi da i det mindste lade syrerne flygte fra det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden