0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et mindre følelsesladet indlæg om autisme og kost: Jo, forskningen viser, at autisme også hænger sammen med tarm, fordøjelse og mad

Hermed et mindre følelsesladet og mere videnskabeligt indlæg omkring autisme og kost. For der er noget om snakken, og vi kan lede efter en del hjælp i tarmene.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter at det er blevet muligt at lave DNA-sekventeringer til en overkommelig pris, er man begyndt at bruge dette redskab til at undersøge afføring for indhold af mikroorganismer (bakterier, svampe, vira, gærtyper og eukaryoter). Man kan altså relativt nemt undersøge en afføringsprøve for at finde ud af, hvilke mikroorganismer der findes i en persons fordøjelsessystem.
Der er en stigende erkendelse af, at vores iboende mikroorganismer har en enorm effekt på vores helbred, både fysisk og psykisk, og derfor er der nu lavet utallige sammenlignende undersøgelser af raske og syge personers indhold af mikroorganismer.

En af disse undersøgelser er lavet på personer med autisme. Her fandt man, at de generelt havde en anderledes sammensætning af mikroorganismer og en lavere artsdiversitet i forhold til raske kontrolpersoner. Altså færre forskellige mikroorganismer.
Det samme gør sig gældende for patienter, som er inficeret med den antibiotikaresistente bakterie 'C.difficile'.
En i dag anerkendt behandling af C.diff-infektioner, er en infusion af afføring fra en rask donor, hvilket kurerer den inficerede i næsten 90 procent af tilfældene, med blot 1-3 behandlinger.

Den gennemsnitlige autistiske symptomscore var forbedret med 24 procent, otte uger efter forsøget


Dette bemærkelsesværdige resultat har fået læger og forskeres øjne op for muligheden af at kunne kurere andre sygdomme, som er kendetegnet ved lav diversitet eller ubalance (dysbiose).

Et mindre forsøg med 18 autistiske børn blev derfor udført sidste år af en gruppe amerikanske forskere, og resultatet offentliggjort den 23. januar 2017. Den gennemsnitlige autistiske symptomscore var forbedret med 24 procent, otte uger efter forsøget. Der var andre målbare forbedringer iblandt forsøgspersonerne omkring en forbedret fordøjelse og et forbedret afføringsmønster.
Dette resultat viser med al tydelighed, at der er noget at komme efter her. Et større klinisk studie er derfor under udarbejdning. Ikke mindst understøtter resultatet de mange beretninger fra forældre, som har oplevet forbedringer med deres autistiske børn efter kostomlægninger.