Pensionsaftalen mellem Dansk Folkeparti og regeringen er det seneste eksempel på politiske ufine manøvrer.
Foto: DRESLING JENS

Pensionsaftalen mellem Dansk Folkeparti og regeringen er det seneste eksempel på politiske ufine manøvrer.

Debat

Politikere, tag jer sammen

Politisk taktik skæmmer pensionsaftale.

Debat

På denne plads forsvarer vi indimellem politikerne på Christiansborg mod almindelig hån, spot og latterliggørelse.

Vi kan finde på at skrive, at landets parlament da ikke – som vrede folk hævder – er en børnehave, og vi har mere end én gang mindet om, at der skam er mange folkevalgte, der arbejder seriøst, grundigt og sagligt med opgaven.

Politikerlede er et sygdomstegn, og tabet af tillid til det politiske system et problem. Derfor kan det af og til føles som en nødvendighed at forsvare politikere, der knokler med tingene.

Men så sker det, at et flertal på Christiansborg opfører sig så useriøst, at forsvarere for politikerstanden står tilbage som tinsoldater i et håndboldmål: ude af stand til at holde boldene ude af nettet.

Et eksempel på en sådan situation er regeringens og Dansk Folkepartis seneste aftale om pension.

Indholdsmæssigt er det en udmærket aftale: Når det nu ikke lod sig gøre at finde et flertal for en senere tilbagetrækningsalder, er det fint at komme så langt, man kan, ad frivillighedens vej.

Selvfølgelig bør Danmark indrette sig efter, at langt flere friske ældre kan og vil arbejde længere i fremtiden. Denne tilpasning skal ske, samtidig med at man tager vare på dem, der ikke er i stand til at arbejde. Frivillighed er godt, og det må gerne blive fulgt op af tiltag for dem, der virkelig er nedslidt.

Alle og enhver kan sige sig selv, at udlændingestramninger og samspilsproblemer i pensionssystemet intet har med hinanden at gøre

Det, der er galt med aftalen, er, at regeringen og Dansk Folkeparti har snoet den sådan sammen, at ingen andre partier kan være med, selv om de er enige i retningen eller indholdet. Det sker, fordi man finder penge ved at skære i den såkaldte integrationsydelse – noget som partierne ved, at oppositionen ikke kan sluge. Alle og enhver kan sige sig selv, at udlændingestramninger og samspilsproblemer i pensionssystemet intet har med hinanden at gøre. Det er alene for at holde andre partier ude af aftalen om pension. Og her er vi jo netop tilbage i føromtalte børnehave, hvor en gruppe foregiver, at de vil lege med andre – men vælger en leg, de ikke kan være med i.

’Det er bare er politik’, vil nogle sige og minde om, at det er almindeligt på Borgen at finde uspiselig finansiering, når man af taktiske grunde ønsker andre uden for døren.

Ja, måske. Men det er umuligt at lovprise seriøsiteten i det samarbejdende folkestyre, hver gang det sker.

ak

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce