Stefan Hermann er rektor for Professionshøjskolen Metropol og formand for Danske Professionshøjskoler.
Foto: Niels Hougaard (arkiv)

Stefan Hermann er rektor for Professionshøjskolen Metropol og formand for Danske Professionshøjskoler.

Debat

Rektor: Regeringen aner ikke, hvad den vil med velfærdsuddannelserne

Hvis man ønsker en modernisering af den offentlige sektor, så er professionshøjskolerne nøglen. Det er der ingen regering, som har taget bestik af, siger Stefan Hermann, som er rektor på Metropol og ny formand for Danske Professionshøjskoler. Han efterlyser politikere, som lader handling følge ord.

Debat
FOR ABONNENTER

Der er pisk til alle de videregående uddannelser i disse år. Pisken rammer også de mellemlange uddannelser til blandt andet lærer, sygeplejerske og pædagog. Men her svinges pisken med lukkede øjne, fordi regeringen trods højstemte ord om at modernisere den offentlige sektor ikke aner, hvad den vil med velfærdsuddannelserne.

Sådan lyder den barske beskrivelse fra Danske Professionshøjskolers nye formand, Stefan Hermann, der også leder Professionshøjskolen Metropol. Og piskeslagene over uddannelsessektoren kan blive værre, forklarer han, for uddannelserne har gjort sig selv sårbare over for kritik.

»Nogle politikere taler om de lærdes tyranni og en herskende akademisk klasse. Påstanden er, at uddannelserne ikke bidrager til samfundets sammenhængskraft. Derudover har særligt de akademiske uddannelser været kritiseret for at uddanne til ledighed. Der er, som om videregående uddannelse for første gang i årtier placeres på den forkerte side af det sociale og økonomiske fremskridt. Jeg tror, at vi hører den kritik, netop fordi så mange tager en uddannelse. For det betyder, at udgifterne til uddannelse eksploderer, og befolkningen får at vide, at udgifterne til statens uddannelsesstøtte fylder mere end de samlede udgifter til undervisningen. Kritikken bliver ekstra markant, fordi den kommer samtidig med en intern kvalitetsdiskussion, som blandt andet er opstået, fordi uddannelserne får så mange ind og optager dem i bymiljøer. Samlet set kommer det til at ligne en omfordeling mellem land og by og mellem privilegerede og ikke-privilegerede, og faren er, at de videregående uddannelser havner på den forkerte side i kampen om fremskridtet. Det giver en potentiel legitimitetskrise i forhold til resten af samfundet«.

Du er rektor på en professionshøjskole, som uddanner lærere, pædagoger og sygeplejersker. Ingen anfægter da de uddannelsers legitimitet?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce