Foto: Cicilie S. Andersen
Debat

Slut med myter om underlivet: Alt for mange kvinder tror, at de er forkerte mellem benene

Alt for mange kvinder tror, at de er forkerte mellem benene, fordi de ikke ved, hvad det normale er, siger de to medicinstuderende Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl.

Debat
FOR ABONNENTER

Billedet kan vi vist alle genkalde os, hvis vi lige får det repeteret: Den store runde ægcelle, der ligger og venter i æggelederen. Pludselig dukker flokken af sædceller op. Som ivrige haletudser kæmper de sig vej gennem kanalen for at nå først frem og penetrere skallen. Det er kapløb. Hanekamp. Survival of the fittest. Bang! Den stærkeste når målet, og et foster kan begynde at vokse.

Scenen er simpel, let at visualisere og fungerer derfor perfekt, når de yngste skal have forklaret, hvordan de er kommet til verden. Problemet er bare, at den ikke afspejler virkeligheden. Derimod skriver den sig ind i en uendelig række af problematiske myter om kvinders krop og seksualitet, populærvidenskaben gennem århundreder har fodret os med, fortæller Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann, da vi mødes i Ninas lejlighed i det vestlige Oslo.

De to har netop sat det sidste punktum i den danske udgave af deres bog ’Glæden med skeden’, en 309 sider lang pædagogisk gennemgang af kvinders underliv og alt, der følger med, af sex, sekreter og sygdomme. Det var i arbejdet med bogen, de fandt ud af, at billedet af sædcellerne, der kæmper for at nå det ene stillestående æg, var det pure opspind.

»For det første er det ikke kun i mandekroppen, udskillelsen sker. Hver eneste måned kæmper tusinder af kvindens ægfollikler om at blive den ene udvalgte. Og faktisk ligger det ikke i æggelederen og venter på, at der skal komme en masse sæd og befrugte det. Det kommer duvende ned mod den ventende sæd. Men det er der sjovt nok ingen, der får at vide«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce