Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arkivfoto: Martin Lehmann
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse: Seksualiteten flyder frit i lige lovlig lang bog om unge kvinders vej ind i underlivet

For de unge kvinder i ’Venus’ bliver det seksuelle et rum, hvor de kan slippe kontrollen og forventningerne til hele tiden at opføre sig korrekt.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Interviewbogen ’Venus’ er en smuk bog. Den er ganske enkelt lækker med en vulvøs guldtrekant på den lilla forside, simpelt sat op og formidlet. 35 unge og yngre kvinder, mellem 17 og 35 år, fortæller om deres sexliv, deres lyster, deres komplekser og begær.

Bogen startede som filmen ’Venus – Let’s Talk About Sex’, og med en bogversion kan det glade budskab om unge kvinders vilde begær komme bredere ud.

Det er en fræk version af ’Kvinde kend din krop’, og vi kommer vidt omkring. Der er mange sjove citater, for de her kvinder har både selvindsigt, analyseapparatet i orden og humor. Det resulterer i guldkorn som:

»Jeg ser faktisk ikke porno. Jeg tror bare ikke rigtig, jeg kom ind i det, og så har jeg en dårlig internetforbindelse«.

Eller: »Jeg kalder mine kønsorganer kusse, fordi jeg synes, at skeder de har problemer«.

Og: »Jeg synes, folk er hysteriske omkring menstruation. Menstruation under sex er virkelig ikke et problem. Det smager bedre end sæd«.

Der er mange af ungdommens forviklinger, som er lærerige at give videre, sådan noget med at få klamydia i Ungdomshuset eller have sex med en, man ikke tænder på, fordi man mangler et sted at sove og har taget MDMA. Det er sundt lige at blive mindet om alle de der grænser og grænsesøgninger, som er en del af det unge menneskes opdagelsesrejse ind i lysten.

Der er en del selv-slutshaming blandt kvinderne, der er (over)bekymrede for, hvor mange de er sammen med. De befinder sig i et svært spændingsfelt, hvor det er i høj status ikke at være jomfru, men derimod at have erfaring og være et godt knald. Samtidig med det må man endelig ikke have været sammen med for mange.

Det er en hårfin, nærmest umulig, balance mellem luder og fræk, og det gør mig en smule ked af det, at unge kvinder i dag stadig kæmper den kamp.

Der er desuden to tidstypiske sexfænomener, som jeg bed mærke i under læsningen: Den første er, at rigtig mange af kvinderne har en flydende seksualitet, hvor det ikke betyder det store for dem, om begæret rettes mod en mand eller en kvinde. Jeg beundrer ungdommen for dens manglende kassetænkning på dette område, der kan de lære os gammeldags voksne en masse.

Den anden tendens er, at ikke så få af de unge kvinder i bogen bearbejder det at være selvstændig og stærk, måske endda feminist, og tænde vildt meget på at blive domineret. En kvinde på 27 finder det frigørende at spise på gulvet som en slave, når hendes mand er færdig med at spise. Det er grænseoverskridende, men også »bare det rigtigste«, ligesom hun tænder vildt på at blive spyttet i munden.

Er det her de dygtige, dydige 12-talspigers seksuelle revanche? Måske det seksuelle for dem netop bliver det rum, hvor de ikke behøver være feministisk korrekte eller i kontrol over kroppen?

Fælles for kvinderne er, at deres seksualitet er i bevægelse. Om det er BDSM, brystorgasmer, selvvalgt cølibat, det første rimjob, at onanere på et flytoilet, angsten for at tænde på sine veninder eller at have telefonsex med en tandløs hillbilly fra USA – så er de i udvikling og prøver ting af og finder hoved og hale i alle de mærkelige situationer, man kan få rodet sig selv ud i, når begæret rammer.

Bogens svaghed er helt klart, at den er for lang. Jeg kan godt forstå, at forfatterne har forelsket sig i stoffet og kvindernes fortællinger. Men det bliver hurtigt trættende at læse de mange beretninger, der alt andet lige har en del til fælles med temaer som onani, hvor tit tænker du på sex, den første gang, hvad kalder du dine kønsorganer, den første kærlighed etc.

Der savner man det visuelle fra filmen til at variere stoffet – eller fotos.

416 sider er lige lovligt meget at læse om et og samme emne: den unge kvindes vej ind i sit underliv. Måske havde det ændret den monotone tone at bruge nogle ældre kvinder også. Men det havde selvfølgelig været en anden, og nok mindre usikker, bog så.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden