0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Interview med Anna Libak: Putin frygter vores værdier - ikke 4.000 danske soldater

Vestens liberale værdier og sammenhold er det bedste bolværk mod russerne og langt mere skræmmende end regeringens nye forsvarsudspil, mener ruslandskender og debattør Anna Libak.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

»Putin er stormende populær. Tror jeg, han ville sidde der, hvis Rusland havde været et demokrati? Nej, ikke fem minutter. Styret har fjernet alle reelle konkurrenter til præsidentposten, og når valget står mellem ’den stærke mand’ og ti ukendte idioter, så stemmer folk selvfølgelig på den stærke mand«, siger Anna Libak.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Regeringens planer om at styrke det danske forsvar med 500 ekstra værnepligtige, kortrækkende missiler på fregatter i Østersøen og en ny international brigade på 4.000 mand kommer næppe til at give Vladimir Putin søvnløse nætter i præsidentpaladset i Kreml.

Faktisk er der kun én ting, som for alvor skræmmer Ruslands autoritære leder, og det siger hverken bang eller slår ihjel: Vestens liberale demokrati. Det vurderer samfundsdebattør, foredragsholder og ruslandskender, Anna Libak.

»Det er fint, at Danmark efter årtiers besparelser på forsvaret nu reagerer på truslen fra øst, men det forsvarsudspil, regeringen fremlagde i sidste uge, er altså ikke noget, som får det russiske regime til at ryste i bukserne. Overhovedet ikke. Rusland er en atommagt, og sidste år overførte Putin selv med et pennestrøg 20.000 mand til det vestlige militærdistrikt, der grænser op til de baltiske lande og Polen, så han er nok pænt ligeglad med, hvilken aftale forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen kan samle flertal bag. Nej, det, der virkelig skræmmer Putin, er vores insisteren på demokrati og borgerrettigheder. Hvis først denne tro på universelle værdier krydser grænsen til Rusland og slår rod i befolkningen, er Putin en færdig mand. Det er helt klart hans største frygt«.

Så det er i virkeligheden vores samfundsmodel og i mindre grad missiler og soldater, der skal holde russerne i skak?

»Militært udgør Danmark ingen trussel mod Rusland overhovedet. Men det er en kæmpe trussel for Putin, når vi fastholder, at der findes universelle liberale værdier, som også ville gælde for russerne, hvis ikke de var så uheldige at have Putin ved magten. Danmark er et lysende eksempel på, hvor godt man kan leve i et ægte demokrati, og det er enhver diktators mareridt, at vores samfundsmodel vil inspirere hans befolkning og gøde jorden for folkelige revolutioner. Det er derfor, Putin gør alt for at skabe splittelse i Europa og mellem Nato-landene. Det er derfor, han støtter alle bevægelser og antiestablishmentkandidater i Vesten, der kæmper for, at EU, vores systemer og vores institutioner braser sammen. Når der er uro i Vesten, kan han bilde sin befolkning ind, at et frit demokrati ender i kaos, og at det er bedre med en stærk mand ved magten«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter